NEKOM RAT, NEKOM BRAT: Saudijski Aramco povećao dobit za nevjerovatnih 90 posto!

Dok se zemlje širom svijeta bore s inflacijom i recesijom, Međunarodni monetarni fond predviđa da će saudijska ekonomija ove godine porasti za više od 7,6%, što je najveći svjetski rast. 

  • Ekonomija

  • 15. Avg. 2022  

  • 0

Saudijska energetska kompanija Aramco saopćila je u nedjelju da je njezina dobit skočila za 90 posto u drugom tromjesečju u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, što je pomoglo njenoj polugodišnjoj zaradi da dostigne gotovo 88 milijardi dolara. 

Ovo je ujedno novi tromjesečni rekord zarade za Aramco otkako je prvi put plasirao oko 5 posto kompanije na saudijskoj berzi krajem 2019. Zarada samo u ovom prošlom tromjesečju iznosi otprilike onoliko koliko je bila Aramcova godišnja dobit u 2020., kada je potražnja za naftom pala tokom pandemije.  

Polugodišnja zarada od 87,9 milijardi dolara stavila je Aramco na pravi put da daleko nadmaši zaradu za cijelu 2019. godinu kada je dobit dostigla 88 milijardi dolara. Kompanija je skok pripisala višim cijenama sirove nafte i prodanim količinama, kao i višim maržama rafiniranja. Ogromne rezerve nafte Saudijske Arabije među najjeftinijim su za proizvodnju na svijetu. 

Dok se zemlje širom svijeta bore s inflacijom i recesijom, Međunarodni monetarni fond predviđa da će saudijska ekonomija ove godine porasti za više od 7,6%, što je najveći svjetski rast. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...