ČAHURA ĆE ODREDITI DALJU SUDBINU KALUĐEROVIĆA, A ADVOKAT OTKRIVA: Evo da li će ubica monstruma sa Cetinja završiti iza rešetaka

I dalje se vodi polemika da li će Neno Kaluđerović biti krivično gonjen.

  • Hronika

  • 15. Avg. 2022  

  • 0

Advokat Boško Žurić smatra da Cetinjanin Neno Kaluđerović ne može biti krivično odgovoran ukoliko se utvrdi da je on usmrtio sugrđanina koji je počinio masakr na Cetinju. Više državno tužilaštvo utvrdiće od čijeg metka je stradao tridesetčetvorogodišnji Vuk Borilović.

O pravnim posljedicama i eventualnoj krivičnoj odgovornosti Nenada Kaluđerovića za koga se, po do sada dostupnim informacijama, navodi da je lišio života ubicu, advokat Žurić kaže sljedeće:

"Imajući u vidu da još uvek traje istraga o svim okolnostima ovog nemilog događaja, nemoguće je bilo šta konkretno reći dok se istraga ne završi. Ukoliko su zaista tačne do sada objavljene informacije da je Nenad Kaluđerović lišio života napadača tokom razmjene vatre sa policijom, to onda u tim njegovim radnjama nema krivičnog djela niti njegove krivične odgovornosti pa samim tim i ne može biti osuđen, obzirom da je u takvoj situaciji onda on postupao u nužnoj odbrani odbijajući od svog i od dobra drugoga, u ovom slučaju policajaca, istovremen i protivpravan napad vatrenim oružjem.

U situacijama kada su protivpravnim napadom vatrenim oružjem, jednom ili više lica neposredno ugroženi život i tijelo kao dva najzačajnija dobra koja se štite krivičnim zakonikom, apsolutno je dozvoljeno u odbrani od jednog takvog napada upotrijebiti vatreno oružje, obzirom da je u takvoj situaciji to jedina odbrana kojom bi se takav napad mogao efikasno odbiti, prenosi Srbija Danas.

Kako kaže Žurić "svaka druga odbrana bi mogla dovesti do najtežih posljedica po onog ko je napadnut".

"Istraga koja je u toku treba da rasvijetli sve okolnosti oko ovog događaja i u sklopu nje će svakako morati biti saslušan Nenad Kaluđerović i svi drugi prisutni svjedoci, kao i obavljene i druge dokazne radnje, prije svega mislim na obdukciju tijela napadača kako bi se se utvrdio tačan uzrok smrti", navodi advokat Žurić i ponavlja da je neophodno sačekati završetak istrage i utvrđivanje svih okolnosti ovog nemilog događaja.

Kaluđerović je, nakon saslušanja u svojstvu građanina pušten, a trenutno se čeka balistički nalaz.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...