PJER ŽALICA O SVOM FILMU KOJI ĆE ZATVORITI SFF: "Kad se kaže 1. maj, Praznik rada i meni budi neko divno osjećanje zabave, a trebalo bi..." (VIDEO)

(...) da bude obratno. O tome govori film."

  • Kultura

  • 17. Avg. 2022  17. Avg. 2022

  • 0

Pjer Žalica, autor filma "Praznik rada", koji ima privilegiju da zatvori ovogodišnji 28. Sarajevo Film Festival (SFF), izjavio je da je doživljaj 1. maja na ovim prostorima, kao dana opuštanja i razonode, imao smisla, objašnjenja, u prethodnom režimu čiji zadatak je bio da uvjeri ljude da su radnička prava zadovoljena i da samim tim nema razloga za bunt dok "jadnici, kolege radnici u Njemačkoj i Švedskoj, moraju da se bune i traže svoja prava a mi se možemo zabaviti".

Takav uklon možemo razumjeti, prema Žalicinim navodima, jer je prethodni sistem bio totalitaristički u ovom segmentu - uz svo uvažavanje njegovih dobrih strana - ali danas nije razumljivo zašto je 1. maj dan "kad se okreće janje i veseli" umjesto da bude dan glasnog, možda najglasnijeg u Evropi, radničkog izražavanja nezadovoljstva.

"Kažu da u svijetu za 1. maj ne morate najavljivati radničke demonstracije, ne morate tražiti saglasnost policije i sistema", rekao je Žalica.

Radeći film, on je jednog Prvog maja u Sarajevu, kad su radnici bili pozvani na demonstracije, vidio pred Domom sindikata tek dvadesetak njih i umornog govornika među njima, što je bio veoma slikovit prikaz "koliko nas to ne zanima".

"Da, i meni, kad se kaže 1. maj, Praznik rada, budi neko divno osjećanje zabave, a trebalo bi da bude obratno. O tome govori film", kaže režiser objašnjavajući poentu njegovog ostvarenja.

U "Prazniku rada" ima i humora, a Žalica ga naziva nekom vrstom balkanskog ili južnoevropskog odbrambenog mehanizma od životnih teškoća, što je ispoljeno i tokom najtežih ratnih godina.

"Jer ukoliko se ne branimo, onda nam preostaje samo da se ubijemo, a ja sam vječiti optimista i mislim da mi sve ovo možemo promijeniti nabolje", kazao je.

Žalica ističe da "Praznik rada", za regionalne uzuse, nije rađen vremenski predugo, tri godine od momenta kad su obezbijeđena prva ozbiljnija sredstva, te je u navedenom vremenskom okviru razvijena produkcija, snimljen je i završen film, navodi Fena.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...