SEDAM GODINA OD SMRTI ARSENA DEDIĆA: "Slijepi putnik zlog vremeplova, vidio je sve što i mi, ali je znao to reći" (FOTO)

A kad je pjevao, činio je to sugestivno i drugačije od drugih. Zato je bio veliki vladar scene. Pripada onom velikom redu, ne čoporu, ne ovosezonskoj modi, ne rulji sa top-liste – Brel, Dylan, Scott Walker, Okudžava, Cohen, Paoli, Springsteen, Waits, Arsen... ili obrnuto.

  • Kultura

  • 17. Avg. 2022  17. Avg. 2022

  • 1

Petar Peca Popović (73) poznati je srpski novinar i publicist. U Beogradu ga zovu i hodajuća rock enciklopedija. Rock kritičar, pisac, esejist, autor intervjua sa svim važnijim muzičarima bivše države, svjedok koncerata kojima ne znamo broj... Peca se na današnji dan na društvenim mrežama sjetio velikana, Arsena Dedića, koji je preminuo prije sedam godina.

Tekst prenosimo u cijelosti:

O srcu zlatnih ožiljaka

Ono sve što pamtim o njemu nije dovoljno za precizan portret umjetnika koji je prošao ukletim putem između ljubavi i nerazumijevanja, od euforije do bojkota, kroz pakao zdravstvenih iskušenja sve do budućnosti koju smo skupa drugačije sanjali.

Arsen Dedić je sve što jedan umjetnik može poželjeti biti. Duga karijera zahtijevala je različite umjetničke faze i u svakoj od njih se izdvajao, bio zapažen, svoj i prepoznatljiv.

24sataFoto: Privatna arhiva/Milka Planinc: Čisti računi željezne lady

'Slijepi putnik' zlog vremeplova, suputnik bez isprave u stilskim svrstavanjima, neposredan kao rijetko koji drugi autor, uvijek sa primjetnom potrebom da zauzme položaj s one strane konvencije i akademizma, mimo ispisnika i fah-specijalaca, a opet da se ne udalji od najvažnijih kreativnih i egzistencijalnih uporišta poetskog govorenja. Niko nije bolje od Arsena pronašao 'dobitnu' varijantu elitizma i popularnosti u pjesničkom i muzičkom statusu.

Njegovo djelo nosi složenu, a sentimentalnu sliku vremena i duhovni materijal od šest desetljeća, emotivnu građu pretpostavke kako smo od epohe zanesenosti preko doba bezdušnosti stigli do ere ravnodušnosti. Generacija koja je odrasla uz gitare i sanjarenje, surovo trežnjenje tutnjavom oružja i sveopćim sunovratom, danas je na periferiji života, ali se nije odrekla sebe.

Upravo je Arsen zaslužan što mnogima i dalje nedostaje ta zajednička gruda zalijevana medom, vinom, maslinovim uljem i krvlju, gruda po kojoj je svojim pjesama širio neodoljivu melankoličnost, što su važne uspomene ispunjene stihovima, a ne trivijalnostima. Pjevajući tako da svaka riječ zvuči muški i sudbinski, on je sa beskrajnim uvažavanjem u našu privatnost uveo djevojke za jedan dan, ženske iz njegovog kraja, Veru Pavladoljsku, stare cure, Ines, provincijalke, one koje daju odmah... Rezultat je bio čudesan: muškarce nikad nije bilo sramota da zbog toga plaču na njegovim koncertima.

storyeditor/2022-06-30/egidaa1.jpgFoto: Marko Čolić

Taj srcolomac iz Šibenika, uvijek obučen u crno, em je šarmirao, em podsjećao da smo, u vrijeme neograničene strasti, imali svoj autentičan odgovor na poetiku svjetski sudbonosnih pjesmotvoraca. Te pjesme višeslojne osjećajnosti idu 'od sjete do hedonizma, od samotnosti do tragike, od samovolje do suosjećajnosti, od tuge do tihe radosti, od vesele prozračnosti do očaja, razlaza i pogroma', zgužvane između bezdušnosti avangarde i imbecilizma masovne zabave, između elitnog hermetizma i agresivnog kiča, osnažene osobnim pečatom Tvorca trajno su uspostavile neobičan spoj čiste poezije sa uništenom scenom kojom su predugo dominirali stručnjaci za ništa i eksperti za sve.

24sataFoto: Privatna arhiva/Milka Planinc: Čisti računi željezne lady

Arsen je bio neposustali čuvar emocija u kojoj sentimentalnost ne smeta intelektualnosti, gdje se i poslije svih njegovih i naših udesa uzvišeno dotiču tišina pjesničke intime i šarena buka estrade. Vidio je isto što i mi, ništa drugo. No, on je znao to reći. Zato i jeste pjesnik. A kad je pjevao, činio je to sugestivno i drugačije od drugih. Zato je bio veliki vladar scene. Pripada onom velikom redu, ne čoporu, ne ovosezonskoj modi, ne rulji sa top-liste – Brel, Dylan, Scott Walker, Okudžava, Cohen, Paoli, Springsteen, Waits, Arsen... ili obrnuto", prenosi 24sata.hr.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...