VRHUNAC TURISTIČKE SEZONE U NEUMU: "Popunjenost hotela preko 95 posto"

Boljoj turističkoj slici Neuma pripomogla je i brza cesta Stolac – Neum, koja je omogućila veći priljev gostiju iz unutrašnjosti.

  • Ekonomija

  • 17. Avg. 2022  17. Avg. 2022

  • 0

Vrhunac je turističke sezone, a jedini bh. grad na moru pun je turista iz Bosne i Hercegovine i svijeta.

"Trenutna situacija je odlična, svi hoteli su i dalje puni. Popunjenost hotela je preko 95 posto i ne smanjuje se gužva. Dosta ima „last minute” rezervacija, u zadnji tren se pune sobe, ali se opet sve proda", rekao je u razgovoru za Fenu potpredsjednik Udruge hotelijera općine Neum Davor Krešić.

Kako kaže, najviše gostiju dolazi iz bh. dijaspore, a tu su i gosti iz Francuske, Slovenije, Austrije, Poljske i Njemačke.

"U odnosu na 2019. godinu, posljednju sezonu prije korone, po broju posjetitelja ćemo biti u minusu, ali ćemo financijski biti u plusu", ocijenio je Krešić.

Što se tiče utjecaja Pelješkog mosta na neumske turističke rezultate, po njegovim riječima, njegovo otvaranje ima i pozitivnih i manje pozitivnih strana.

"Jedan od ogromnih plusova Pelješkog mosta je što je rasteretio magistralu kroz Neum pa možemo normalnije funkcionirati za razliku od proteklih godina kada smo imali gužve i prometne blokade. Hoteli za sada nisu osjetili nekakav pad prometa, a što se tiče prometa ugostitelja i trgovina uz magistralnu cestu taj promet je sigurno opao, ali prerano je govoriti o konkretnim brojkama", istaknuo je Krešić te dodao kako su se vlasnici tih objekata posljednjih nekoliko godina pripremali na ovu situaciju.

Boljoj turističkoj slici Neuma pripomogla je i brza cesta Stolac – Neum, koja je omogućila veći priljev gostiju iz unutrašnjosti.

Bolja prometna povezanost Neuma trebala bi utjecati i na razvitak neumskog zaleđa što su općinske vlasti više puta isticale kao prioritet budućeg razvoja.

"Nadamo se da će novoizgrađena cesta Stolac - Neum otvoriti neumsko zaleđe. Trenutno imamo par kuća za odmor s bazenima i nekoliko agroturističkih imanja gdje gosti mogu otići, ali još je to u začecima. Ljudi se već pomalo vraćaju na svoju zemlju i u razgovoru s njima vidim da im je dosta zanimljiva ta priča", kazao je potpredsjednik Udruge neumskih hotelijera.

Pored dobrih rezultata u špici sezone neumski hotelijeri, prema prvim pokazateljima, imat će i dobru podsezonu.

"Možemo reći da jebroj rezervacija za podsezonu odličan, nadam se da će se i izrealizirati. Privatni smještaj padne početkom školske godine, a hoteli će raditi u punom kapacitetu. Ako se sve ovo ostvari, možemo govoriti o jednoj vrlo uspješnoj sezoni", zaključio je Krešić za Fenu. 

Po Krešićevim riječima, te brojke vide se na bookingu, a nova prometnica bit će od vitalnog značaja i za kongresni turizam.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...