MASAKR KOJI JE ZAPREPASTIO SVIJET: Zločinci su brutalno likvidirali 250 nesrpskih civila u Srednjoj Bosni, a nakon likvidacije su napravili još monstruozniju stvar…

„Slobodna Bosna“ nastavlja serijal iz povijesti.

  • Jeste li znali

  • 19. Avg. 2022  

  • 6

Naša današnja priča vraća vas u davnu 1992. godinu, u vrijeme nezapamćenog masakra.

Naime, masakr na Korićanskim stijenama je zločin nad više od 200 bošnjačkih i hrvatskih civila iz Prijedora koji se dogodio 21. augusta 1992. kao dio kampanje etničkog čišćenja Bošnjaka i Hrvata koju su sprovele vlasti Republike Srpske u Bosanskoj krajini.

Toga dana više od 200 Prijedorčana iz konvoja koji je krenuo iz Tukova izdvojili su policajci Republike Srpske na planini Vlašić na lokaciji Korićanskih stijena. Gotovo svi ubijeni civili nalazili su se u dva autobusa koja su se konvoju pridružila u logoru Trnopolje.

Osim njih, iz kamiona prijedorskog Autotransporta koji su vozili prognane, policajci Republike Srpske izdvojili su 30 civila. Civilima je naređeno da stanu na rub provalije, a potom im je pucano u leđa. Nakon što su civili popadali u provaliju, policajci su nastavili sa bacanjem bombi i dodatnim pucanjem kako niko ne bi preživio. Ipak nekoliko ljudi uspjelo se spasiti bacivši se ranije u provaliju, a kasnije su svjedočili u Haškom tribunalu na suđenjima ratnim zločincima. 
 

Za ovaj zločin optuženo je 11 pripadnika Vojske Republike Srpske.

Damir Ivanković, priznao krivicu i poslije dogovora sa sudom osuđen je na 14 godina zatvora.

Darko Mrđa, osuđen na 17 godina zatvora.

Dušan Janković, osuđen na 21 godinu zatvora.

Gordan Đurić, priznao učešće u zločinu, te poslije dogovora sa sudom osuđen na 8 godina zatvora.

Ljubiša Četić, osuđen je na 13 godina zatvora.

Marinko Ljepoja, osuđen je na 23 godine zatvora.

Milorad Škrbić, osuđen je na 21 godinu zatvora.

Radoslav Knežević, osuđen je na 23 godine zatvora.

Saša Zečević, osuđen je na 23 godine zatvora.

Zoran Babić, osuđen je na 22 godine zatvora.

Željko Stojnić, osuđen je na 15 godina zatvora.

Svake godine 21. augusta na Korićanskim stijenama obilježava se godišnjica zločina bacanjem 250 ruža u provaliju, koje simbolizuju ubijene civile.

(SB)

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...