EU I NATO VUČIĆU NE VJERUJU: "Ne prolaze više trikovi sa 'spontanim protestima Srba na Kosovu'!"

Osmosatni sastanak kosovskog premijera Albina Kurtija i Aleksandra Vučića pod okriljem EU završen je bez uspjeha 

  • Regija

  • 19. Avg. 2022  

  • 0

Treći sastanak kosovskog premijera Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u okviru dijaloga pod okriljem EU završen je bez uspjeha nakon gotovo osam sati. Prethodni sastanak dvojice lidera održao se prije više od godinu dana. A ovaj sastanak u četvrtak, u kojem nije bilo konkretnih rezultata, jedan EU izvor nazvao je "najboljim do sada", piše dopisnik "Jutarnjeg lista" iz Bruxellesa, Augustin Polokaj

Vjerovatno to više govori o tome kakvi su bili prijašnji sastanci nego o ovom posljednjem. Taj EU izvor pokušao je novinarima u Bruxellesu priču predstaviti u optimističnom svjetlu pa je kao pozitivne tačke sastanka spomenuo "činjenicu da su oba lidera izrazila spremnost za nastavak dijaloga" te da su "imali priliku iznijeti svoje viđenje normalizacije odnosa". 

Posebne propusnice 

Međutim, o konkretnim pitanjima nije bilo nikakva približavanja stavova, a kamoli nekog rješenja. Kosovo ne odustaje od mjera reciprociteta, što znači da će građanima Srbije pri ulasku na teritorij Kosova biti izdane posebne propusnice, onako kako to Srbija radi s državljanima Kosova kada oni uđu u Srbiju. 

Kosovo je jednom odgodilo na mjesec dana primjenu ove odluke, ali više ne želi odgoditi, pa je premijer Albin Kurti najavio da će od 1. septembra početi s implementacijom. 

Zato su taj datum EU i NATO postavili za rok dokad treba iznaći rješenje kako bi se izbjegla eskalacija na sjeveru Kosova. Jer su Srbi u tom dijelu Kosova, na mig i uz pomoć Beograda, krajem jula i početkom avgusta digli barikade i blokirali putove, što bi mogli ponovno. 

Kosovo je najavilo da neće dopustiti takve blokade. U EU ne smatraju ovu rundu pregovora završenom, sve dok se ne nađe rješenje. Najavili su da će kontakti s liderima dviju država biti nastavljeni, a sljedeće sedmice mogao bi biti održan i sastanak na razini glavnih pregovarača. 

Suverene države 

Iako su imali prilike iznijeti svoje ideje o budućoj normalizaciji odnosa, Kurti i Vučić su jako daleko jedan od drugog po tom pitanju. Kako Jutarnji list doznaje, kosovski je premijer rekao da sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa mora sadržati, kao ključni element, međusobno priznanje Kosova i Srbije kao dviju suverenih država. 

Takav stav dijele i SAD, Njemačka i mnoge druge zemlje koje su odavno priznale nezavisnost Kosova, a i Međunarodni sud pravde u Haagu dao je mišljenje da proglašenje neovisnosti Kosova nije u suprotnosti s međunarodnim pravom. No Srbija je odbija priznati i pristupa dijalogu više radi održavanja statusa quo, rješavanja pojedinačnih pitanja i odgađanja priznanja. 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao je sastanak s predstavnicima Srba s Kosova u nedjelju i najavio da će se nakon toga obratiti javnosti. Iako je Vučić pokušavao ostaviti dojam da Srbi na Kosovu spontano organiziraju proteste i blokade kako bi izrazili neslaganje s odlukama kosovske vlade, i u EU i u NATO-u kažu da takvi trikovi više ne prolaze i da znaju da vlada u Srbiji ima apsolutnu kontrolu nad Srbima na Kosovu. 

Iako posljednja runda pregovora nije donijela rezultate, u EU ipak vjeruju da bi se do kompromisa moglo doći uskoro. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...