BULDOŽER STIŽE NA JARINJE: Zvanična Priština povećava broj specijalaca na sjeveru Kosova, dopremaju se velike građevinske mašine

Kako kaže izvor velike građevinske mašine iznajmljene su od privatnih kompanija južno od Ibra i dotjerane na sjever.

  • Regija

  • 20. Avg. 2022  20. Avg. 2022

  • 1

Vlasti Republike Kosovo povećavaju broj specijalaca ali i velikih građevinskih mašina na sjeveru te države. Kosovske specijalne jedinice su na svakodnevnim vježbama, a Srbi pripadnici KPS isključeni su iz operacija na sjeveru Kosova. Cilj koji imaju specijalne jedinice je spriječiti ili ukloniti barikade Srba na lokalnim putevima, prenose mediji.

Prije nego što je održan sastanak predstavnika Beograda i Prištine u Briselu, ali i najavljenih mjera zabrane korištenja tablica sa srpskim oznakama od 1. septembra, specijalne kosovske jedinice bile su u stanju pune borbene gotovosti. Izvori sa sjevera Kosova navode da su aktivnosti kosovskih specijalnih snaga primjetne na više nivoa.

U bazama interventne granične policije KPS koje se nalaze nadomak prelaza Jarinje i Brnjak isprva je prije oko dvije sedmice proširivana površina i poravnjan je dio zemlje. Baza nadomak Jarinja pristiglo je još specijalaca i opreme, a u bazi nadomak Brnjaka ima i buldožera. U ovim bazama ima i oklopnih vozila.

Kako kaže izvor velike građevinske mašine iznajmljene su od privatnih kompanija južno od Ibra i dotjerane na sjever.

"Sve što sada preduzima kosovska policija za cilj ima prtvenstveno da se spriječi postavljanje barikada. Ukoliko se barikade ipak postave dopremljene su i mašine za njihovo uklanjanje", kaže izvor.

Prema saznanjima očekuje se da se u bazu na Jarinju doveze namijenski oklopljen buldožer.

"Taj buldožer ojačan je, bukvalno ima dodatni oklop u dijelu gdje je vozač", kaže izvor za Blic.

On dodaje da je 25 pripadnika KPS završilo u bazi Belvedere, ubrzani kurs za upravljanje građevinskim teretnim mašinama.

Prije nekoliko dana održan je sastanak kosovskog ministra policije, direktora, komandanta svih specijalnih jedinica na kome je dogovarana strategija ukoliko Srbi na sjeveru nakon sastanka u Briselu pokušaju da postave barikade. Ovih dana, specijalci su dobili i zabranu korištenja godišnjeg odmora.

Kako javljaju srpski izvori sa sjevera primjećeno je i pojačano prisustvo KFOR-a.

"Pojačana je i aktivnost pripadnika kosovske obavještajne agencije i obavještajaca kosovske policije. Oni pokušavaju da prikupe podatke o aktivnostima na sjeveru, ko se gdje kreće...", navodi sagovornik.

Osim pripadnika specijalne pogranične policije, posebno su angažovani pripadnici nekadašnje ROSU odnosno sada NJSO koji ovih dana osim ‘borbenih vježbi’ imaju i vježbe prve pomoći.

Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti sasatali su se 18. augusta u Briselu. "Nije bilo napretka, nije bilo kompromisa". Ovako je šef evropske diplomatije Josep Borrell ocijenio ishod višesatnih razgovora predsjednika Srbije i kosovskog premijera u Briselu uz posredovanje predstavnika EU. Borrell je podvukao da nije došlo do dogovora, ali da još ima vremena i da on ne odustaje.

Ovo je inače bio prvi susret visokih zvaničnika iz Beograda i Prištine u okviru dijaloga poslije više od godinu dana, a odlaganje primjena najavljenih mjera natjeralo je da se u smirivanje napetosti na terenu uključe i Brisel i Washington i NATO.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...