ALEKSANDAR VUČIĆ NAKON SASTANKA SA PREDSTAVNICIMA SRBA NA KOSOVU: "Mi nemamo kud, satjerani smo u ćošak, i..."

(...) i naša ključna poruka je bila, šta god bilo, kako god bilo – izbjegličke kolone neće postojati i da ćemo sačuvati naš narod i od progona i od pogroma, ukoliko to ne bude želio da učini NATO ili ukoliko sa albanskim jedinicama budu učestvovali."

  • Regija

  • 21. Avg. 2022  21. Avg. 2022

  • 6

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predstavnicima Srba sa Kosova kako bi razgovarali o pregovorima u okviru dijaloga Beograd-Priština, koji su 18. augusta održani u Briselu. Vučić se nakon toga obratio javnosti rekavši da "su Srbi satjerani u ćošak, ali da neće dozvoliti njihov progon sa Kosova".

Kazao je “da mukotrpna i jalova borba Srba za njihov i opstanak srpske države” na Kosovu traje od 1999.godine, kada su, tvrdi, Kumanovskim sporazumom i rezolucijom 1.244 protjerane snage sigurnosti sa Kosova te krstovi na njihovim crkvama rušeni.

“To je rezultiralo progonom više od 200.000 ljudi i njima su oteti stanovi, kuće, mnogi od njih su ubijeni. Tada su valjda stekli taj status kod međunarodne zajednice da imaju pravo da proglase nezavisnost. Šta god da činite to uvijek služi za kafansko prepucavanje na političkom nebu Srbije, a malo za ozbiljno promišljanje i odgovoran pristup. U skladu s tim mi smo se trudili da još od 2013. godine kroz Briselski sporazum obezbijedimo mir Srba na Kosovu, međutim, iz tog sporazuma je uzimano i tumačeno samo ono što je kome odgovaralo i uvijek bi za to dobijali zeleno svjetlo od Quinte, ali nikad ne bi ispunili ono što je obaveza i zbog čega je Briselski sporazum i napravljen, a to je zajednica srpskih općina”, rekao je Vučić.

Kazao je da su “sada riješeni da kao posljednju kost u grlu proteraju Srbe sa sjevera Kosova”.

“Naše je bilo da i danas kažemo ljudima, iako znamo koliko je to danas teško u uslovima kada to više nisu hipotetički i kada niste u kafani – mi nemamo kud, satjerani smo u ćošak i naša ključna poruka je bila, šta god bilo, kako god bilo – izbjegličke kolone neće postojati i da ćemo sačuvati naš narod i od progona i od pogroma, ukoliko to ne bude želio da učini NATO ili ukoliko sa albanskim jedinicama budu učestvovali”, rekao je Vučić.

Dalje je pojasnio da su Albanci u trenutku kada to nije bilo potrebno, odlučiti provoditi jednostrane akcije i za to, prema njegovim riječima, manje-više uvijek dobijali podršku Quinte. Rekao je da su Albanci odbili sve prijedloge Srbije.

“Na kraju i pogrešno tumačeći njihovo slaganje ramenima, ali oni bi na kraju uvijek stali uz svoje albansko čedo. Onda su rekli da hoće da promijene registarske tablice. U skladu sa Sporazumom o slobodi kretanja iz jula 2011. godine u tački 7 se kaže da svi vlasnici automobila sa sjedištem na Kosovu imat će RKS (Republika Kosovo) ili KS (Kosovo) oznake na tablicama. Šta je smisao svega? Mi kažemo dajte nam KS table, one su statusno neutralne, oni su ih ukinuli protivpravno 2020. godine. Kao opareni su skočili. Sve su odbili”, naveo je.

Spomenuo je i lične karte.

“Albanci kažu mi hoćemo da vam damo dokument kao nama što izdaje centralna Srbija. Mi kažemo nema problema. Kad Aleksandar Vučić ulazi na Kosovo dajte mu te papire, ali ne možete takav papir da izdajete ljudima koji žive na sjeveru Kosova. Ali njima nije stalo do toga da to primjene na meni ili vama, jedino im je stalo da unište živote građana koji žive na sjeveru. I to su odbili, zato što je jedini smisao mučenje našeg naroda na Kosovu i njegovo protjerivanje”, istakao je predsjednik Srbije.

Naveo je da postoje samo dva cilja koje Albanci žele provesti.

“To je ukidanje svega što ima veze sa Srbima i progon našeg naroda sa Kosova. To su jedina dva cilja kojima oni teže. Sve ove naše kompromisne prijedloge oni su gotovo historično odbili. Vidite valjda na šta smo sve bili spremni samo da ne ugrozimo ničije živote. Njihova ponuda je bila da se razgovara generalno o sporazumu, ali ja sam htio da se ide korak po korak, da se ponašamo odgovorno i povećavamo povjerenje. Taj generalni sporazum od šest tačaka podrazumijeva međusobno priznanje, reperkusije na međunarodnoj sceni (ulaz u sve međunarodne organizacije), rješavanje problema iz prošlosti, nestalih i silovanih, raseljenih lica, uništenja privatne svojine i vraćanje svih artefakata i umjetnina koje je Srbija odnijela, finansijska odšteta od Srbije, jednaka prava, proširenje na centralnu Srbiju, ponovno razmatranje prethodno dogovorenih sporazuma. Ne sviđa im se zajednica srpskih općina pa žele ponovno razmatranje sporazuma. Nadam se da ste razumjeli šta od nas traže i šta se od nas očekuje. Tražili smo da se otvori rasprava o zajednici srpskih općina i još nekoliko stvari. Međutim, ne znam da li je do kriznog menadžmenta, što razumijem, ali znam da će iz EU uvijek podržavati Albance”, poručio je Vučić.

Vučić je istakao i to da je na sjeveru Kosova pojačana “svaka vrsta obavještajne aktivnosti”.

“Na vrijeme smo obavijestili osobe koje se nalaze na spisku za likvidaciju koji je napravio prištinski režim, a koje su pojedine vanjske službe odobrile prećutno ili klimanjem glavom. Grupa Čečena i Čerkeza, bliski protivnicima Ramzana Kadirova. Opservacija situacije na sjeveru, regrutovanje Albanaca za borbe u Ukrajini. U Zubinom Potoku se 3. augusta sastali sa turskim državljaninom. Grupa iskazivala interesovanje o stanju, spremnost za suprotstavljanje vlastima u Prištini, kako i na koji način da mogu da dostave drugim stranim obavještajnim službama podatke kako bi se oružane grupe Srba na sjeveru neutralisale. U teškoj smo situaciji i tražit ćemo kompromis narednih dana koliko je moguće. Da li vjerujem u to ne znam, jer svako malo naiđe neka krivina“, zaključio je Vučić, prenosi N1.

Podsjetimo, Vučić se danas u Palati Srbije sastao sa predstavnicima Srba na Kosovu kako bi razgovarali o pregovorima u okviru dijaloga Beograd-Priština, koji su 18. augusta održani u Briselu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...