ODUSTAJE LI “OPOZICIJA“ OD PREDSJEDNIŠTVA BiH: Za koga igraju Radončić i Konaković?

Ostavljajući po strani SNSD i HDZ, “opozicija“ se isključivo bori protiv mrske SDA i Izetbegovića. No, upravo to što je ta “opozicija“ u vlasti i u Vladi Federacije i u kantonima najbolje može pomoći građanima da odluče koga će zaokružiti u oktobru.

  • Politika

  • 23. Avg. 2022  23. Avg. 2022

  • 37

Iako je 11 stranaka podržalo Denisa Bećirovića kao zajedničkog kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, uz veliku medijsku pompu, ni dva mjeseca kasnije Fahrudin Radončić je izjavio da “SBB neće voditi Bećirovićevu kampanju”: “Nećemo voditi njegovu predizbornu kampanju. Izvoli se pojavi, brani svoje stavove, brani svoje postupke, razjasni šta je tačno a šta nije tačno, neće raditi Fahrudin Radončić umjesto tebe“, da bi početkom augusta izjavio: „Bakir je jak kandidat. Mi, kao opozicija, moramo razmišljati da je moguć rasplet i da Izetbegović bude u Predsjedništvu, a da mi vladamo Vladom Federacije, kantonalnom vladom ili participiramo u Vijeću ministara“.

S druge strane, slične ambicije ima i Dino Konaković u ime NiP-a: “Naše inicijative se neće realizirati sve dok ne uzmemo Federalnu vladu, a hoćemo vrlo brzo. Za to smo vrlo, vrlo zainteresirani“. NiP kao i SBB, ničim ne pokazuje da im je posebno stalo da u Predsjedništvo BiH uđe Bećirović, a također, kao SBB, ali i SDP, Naša stranka i druge muške partije koje su podržale Bećirovića, nemaju apsolutno nikakve planove za državni nivo i zaustavljanje. destruktivnih politika SNSD-a i HDZ-a, predvođenih Dodikom i Čovićem.

Potvrđuje to i česta kritika rada Vlade Federacije koja se isključivo svodi na premijera Novalića, pri čemu “mi iz opozicije“ redovno “zaboravljaju“ da su u Vladi FBiH čak četiri ministra iz SBB-a, od kojih je jedan i zamjenik premijera, i jedan ministar iz NiP-a. Također, u kritikama opozicije nikad se i ne spominje da je u Vladi FBiH šest ministara iz HDZ-a, niti o njihovom (ne)radu iko išta zna jer “opoziciju“ očito ne zanima što radi HDZ.

Podsjetimo da je i Zoran Milanović , predsjednik Hrvatske koji napada i vrijeđa sve u Sarajevu, “pohvalio“ Konakovića i Radončića. Time bi se mogla objasniti i meta koja je nacrtana na čelu Željka Komšića, odnosno napadi u Dnevnom avazu na njega i DF.

Nakon prošlih izbora među najvećim je gubitnicima bio SBB, odnosno Fahrudin Radončić koji je po trećem putu izgubio u utrci za člana Predsjedništva BiH. Jeste da on i danas tvrdi da je pokraden, ali kad si pokraden onda to prijaviš i priložiš dokaze i taj netko bude presuđen. U suprotnom plasiraš, kako se to danas moderno kaže, dezinformacije.

Neposredno nakon izbora 2018. dok su iz SDP-a, NiP-a, Naše stranke… najavljivali “metlu“ uz podršku SBB-a i poruke kako nitko od njih ni po koju cijenu neće sa SDA koja je pojedinačno dobila najviše glasova, sve spašavajući Bošnjake, kako je to nekoliko puta objasnio, SBB je ušao u Federalnu vladu. Nastavio sam biti “opozicija“. Uz sarajevsku trojku/četvorku/petorku…

Što nije ostalo neprimjećeno, a njegovim predizbornim kalkulacijama već se bave i neki mediji. Tako Dnevni list piše kako su “zbog nekih Fahrinih akrobacija mnogi počeli otvoreno sumnjati u njegovu iskrenu lojalnost Konakoviću, Nikšiću, Forti Kasumoviću“. Nešto se slično već duže može čuti i u sarajevskim krugovima u kojima se to povezuje s ulogom Čampare u NiP-u, kao što je Radončić godinama bio u žestokim sukobima, a svi koji poznaju Radončića, znaju da on ne zaboravlja takve stvari, a upravo Čampara mu je dugo radio “o glavi”.

Dnevni list dalje piše kako “SBB vodi neku svoju kampanju, vješto koristeći moć medijske imperije, pa se stječe dojam da se Fahrudin Radončić nekako želi pozicionirati između zaraćenih strana i centara moći. Generalno, Radončić mlatara i obmanjuje biračko tijelo fantaziranjima o Sarajevu, kopiji Dubaija, a da pri tome ne može progurati dovršetak jedne transverzale ili obećati krpanje srednjovjekovnih gradskih prometnica“, pri čemu mu se priznaje da šalje dobrosusjedske poruke. Što smo već spomenuli, citirajući Milanovića.

Ostavljajući stranu SNSD-a i HDZ-a, “opozicija” se isključivo bori protiv mrske SDA i Izetbegovića. No, upravo to što je ta “opozicija” u vlasti iu Vladi Federacije iu kantonima najbolje može pomoći građanima da odluče koga će zaokružiti u listopadu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 37

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...