POTRES U AMERICI: Misterioznoj konzervativnoj organizaciji na račun sjelo 1,6 milijardi dolara, otkriveno ko je donator!

Donacija Marble Freedomu od 1,6 milijardi dolara, osnovanom tek 2020., došla je u obliku stopostotnih dionica kompanije za električne uređaje

  • Svijet

  • 23. Avg. 2022  

  • 2

Nova desničarska politička organizacija predvođena konzervativnim advokatom s historijom utjecaja na Vrhovni sud SAD-a primila je najveću pojedinačnu donaciju vrijednu 1,6 milijardi dolara iz takozvanog ‘‘crnog fonda‘‘, prenosi Jutarnji list pisanje američkog CNN-a.

Neprofitna organizacija Marble Freedom Trust, primila je doprinos u obliku dionica, a zatim je usmjerila više od 200 miliona dolara drugim konzervativnim organizacijama prošle godine, pokazuju porezni podaci koje je pregledao CNN. Pojedinačni doprinos više je nego dvostruko veći od ukupnog iznosa koji je skupio Trumpov odbor za predsjedničku kampanju tokom cijelog izbornog ciklusa 2020.

Čovjek iza scene koji prikuplja novac za preoblikovanje američkog pravosuđa kroz Marble Freedom je Leonard Leo. Leo je supredsjednik konzervativnog Federalističkog društva koje je nekada savjetovalo bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u njegovoj borbi s Vrhovnim sudom. Marble Freedom koji u svojem opisu navodi da je posvećen ‘‘širenju ljudske slobode u skladu s vrijednostima i idealima navedenim u Deklaraciji o nezavisnosti i Ustavu SAD-a‘‘, pod sobom ima mrežu niza drugih desničarskih neprofitnih organizacija koje se miješaju u politiku, ali ne otkrivaju donatore. Te operacije općenito su stekle naziv ‘‘crni fond‘‘.

Prema finansijskim dokumentima koje je pregledao CNN, najveća donacija organizaciji sa sjedištem u Utahu, koja nema ni javni profili ili web stranicu, povezana je s Barreom Seidom, 90.-godišnjem direktorom elektroničke kompanije iz Chicaga i filantropom. New York Times je u ponedjeljak u izvještaju također identificirao Seida kao donatora. Marble Freedom odbio je odgovoriti na komentare novinara da otkriju identitet svojih donatora.

Donacija Marble Freedomu od 1,6 milijardi dolara, osnovanom tek 2020., došla je u obliku stopostotnih dionica privatne kompanije za električne uređaje Tripp Lite sa sjedištem u Chicagu čiji je dugogodišnji predsjednik bio Seid. Poklanjajući dionice Seid je izbjegao plaćanje poreza na kapitalnu dobit te je time uštedio veliku količinu novca. Marble Freedom je dionice donirane 17. marta 2020. prodao istoga dana prema dokumentima Komisije za vrijednosne papire i berzu. Američko-irska energetska kompanija Eaton kupila je Tripp Lite za 1,65 milijarde dolara. Glasnogovornik Eatona rekao je da kompanija neće dati više detalja o akviziciji, prenio je CNN.

Seid ima historiju anonimnih donacija konzervativnim političkim grupama koje su pridonosile širenju ideologije stranke. Njegova porodična Fondacija Barbara and Barre Seid uglavnom finansira kulturne organizacije i univerzitete u Chicagu. Neke od istraga pokazale su da je Seid bio anonimni donator koji je pridonio sa 17 miliona dolara grupi koji ja proizvela antiislamski dokumentarac koji je poslan tokom izbora 2008. milionima domaćinstava. Javno objavljene e-mail poruke sugerirale su da bi Seid mogao biti donator koji je obećao 20 miliona dolara tokom pet godina pravnom fakultetu Univerziteta George Mason, pod uslovom da se preimenuje u ime bivšeg konzervativnog suca Vrhovnog suda Antonina Scalije.

S druge stranke, Leo je već poznat kao jedna od najutjecajnijih osoba u svijetu konzervativnog crnog fonda. On je vodio i bio član nekoliko neprofitnih organizacija od kojih je nekoliko povezano s političkim kampanjama koje promoviraju konzervativne kandidate za Vrhovni sud. Marble Freedom izvijestio je da je dao četiri donacije drugim neprofitnim organizacijama - transakcije za koje se čini da su se dogodile između prodaje dionica sredinom marta 2021. i kraja aprila 2021. Najveći doprinos bio je dar od 153 miliona dolara Rule of Law Trustu, neprofitnoj organizaciji za crni fond koju vodi Leo i koja je finansirala druge konzervativne organizacije. Marble Freedom pridonio je 41,1 milion dolara Donors Trustu, neprofitnoj organizaciji koja je u prošlosti usmjerio novac grupama koje su širile lažne tvrdnje o izbornoj prevari. Marble Freedom također je donio 16,5 miliona dolara The Concord Fundu, neprofitnoj organizaciji koja se zalagala za konzervativne kandidate za Vrhovni sud i druga sudačka mjesta.

Donacija od 1,6 milijardi dolara svrstala je Marble Freedom u jedno od najbolje finansiranih organizacija koje podupiru konzervativne ciljeve u SAD-u. Leo je u izjavi rekao da je ‘‘krajnje vrijeme da konzervativni pokret bude među redovima Georgea Sorosa, Hansjörga Wyssa, Arabella Advisors i drugih ljevičarskih filantropa", misleći na dva liberalna milijardera i konsultantsku firmu koja upravlja s nekoliko manjih grupa crnog fonda na ljevici.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...