KO SU "ŠKALJARCI", A KO "KAVČANI": Crnogorski klanovi se osam godina nesmiljeno ubijaju samo zbog jedne stvari

Za državljanina Crne Gore kojega je pred klubom na Zrću iz blizine smaknuo Srbin Dejan Tanasović, 28-godišnjak iz Kragujevca, tvrdi se da je pripadao ‘škaljarima’, a 2014. je proglašen krivim zbog kaznenog djela suučešništva, odnosno pomaganja počinitelju u ubojstvu vođe navijača Delija, Marka P. Vesnića iz Beograda i ranjavanja Ivana Markovića, koje se dogodilo 2009. godine.

  • Hronika

  • 26. Avg. 2022  

  • 0

Osam godina traju već krvavi obračuni dvaju crnogorskih kriminalnih klanova, ‘škaljarskog’ i ‘kavčanskog’, od kojih se posljednji odigrao u četvrtak u Hrvatskoj, na plaži Zrće, gdje je u ranim jutarnjim satima likvidiran pucnjem u glavu 38-godišnji Goran Vlaović.

Za državljanina Crne Gore kojega je pred klubom na Zrću iz blizine smaknuo Srbin Dejan Tanasović, 28-godišnjak iz Kragujevca, tvrdi se da je pripadao ‘škaljarima’, a 2014. je proglašen krivim zbog kaznenog djela suučešništva, odnosno pomaganja počinitelju u ubojstvu vođe navijača Delija, Marka P. Vesnića iz Beograda i ranjavanja Ivana Markovića, koje se dogodilo 2009. godine.

U tom je slučaju prvoosumnjičeni bio Duško Roganović koji je pravomoćno osuđen na osam godina zatvora te koji je na slobodu pušten 2016., da bi godinu dana kasnije, u velikoj eksploziji u blizini autobusne stanice u Herceg Novom, ostao bez obje noge. Roganović se u policijskim evidencijama vodio kao član takozvanog ‘kavačkog’ klana. Međutim, likvidirani Vlaović definitivno nije prva žrtva krvavih obračuna dvaju klanova koji su se posljednjih godina događali diljem Balkana, ali i Europe.

Sve je krenulo ubistvom u Novom Beogradu

Tako je još jedna, po svemu sudeći, mafijaška likvidacija, još jednom u fokus stavila razračunavanje dvaju crnogorskih klanova, kojemu se ne nazire kraja, a sve je počelo ubojstvom Gorana Radovana 2015. godine u Novom Beogradu.

Time je označen početak rata između do tada bliskih suradnika u kotorskom klanu. Naime, bliski suradnici podijelili su se u dva tabora te postali smrtni neprijatelji, ne birajući pritom kada će i kako napasti drugu stranu. Od 2015. su tako počeli padati jedan za drugim. ‘Škaljarci’ i ‘kavčani’ ubijani su tako pred svojim kućama, na šetalištima, javnim mjestima, na ulicama ali i u restoranima naočigled drugih gostiju. Ubijani su vođe, njihovi bliski suradnici, međutim, nisu se štedjeli ni članovi njihovih obitelji.

Više od 50 likvidacija pripadnika kavačkog i škaljarskog klana, ili ljudi koji se dovode u vezu sa njima, dogodilo se na ulicama Srbije, Crne Gore i drugih zemalja Europe u bespoštednom ratu koji između ove dvije grupe bukti već dulje od sedam godina.

Razlog bespoštednog rata klanova

Razlog svemu? Nestanak oko 200 kilograma kokaina u Valenciji, iz stana pokojnog Gorana Radomana (37). Samo nekoliko mjeseci kasnije sve je krenulo. Serija likvidacija koja se nije zaustavila do danas, niti pokazuje naznake da bi mogla biti završena.

Zbog skupocjenog bijelog praha od tadaa je ubijeno na desetke ljudi, a većina njih nije izravno sudjelovala u nabavi i nestanku te droge. Crnogorska policija službeno je objavila da su ubojstva posljedica sukoba dviju jakih kriminalnih skupina iz Kotora. Neizravno su priopćavali da je krađa vrijedne pošiljke uzrok krvavog uličnog rata između klanova koji su svojedobno bili jedna ekipa.

Prema podacima iz sigurnosnog sektora, kokain u Radomanov stan u toj španjolskoj luci sakrili su članovi kavačkog klana dok je on bio u zatvoru na Kubi, a droga je nestala kada se taj Cetinjanin vratio u Valenciju.

Poslije nestanka kokaina u tom gradu ranjeni su sada pokojni Goran Đuričković (48), Radomanov kum i blizak suradnik, a metak je navodno okrznuo i trojac iz druge ekipe – Vladimira Vučkovića (42) i dvojicu srpskih državljana. Malo nakon toga, počeo je otvoreni rat među kriminalnim grupama. Osim spomenute dvojice ubijeni su uglavnom nižerangirani članovi zaraćenih klanova.

Najkrvavije u Budvi i Kotoru

Međutim, u prvoj godini obračuna najkrvavije je bilo u Budvi i Kotoru, ali su crnogorski kriminalci potom počeli djelovati i izvan gradova u kojima su živjeli, a nekoliko mjeseci nakon pucnjave u Valenciji, u Podgorici je u zrak dignut blindirani Audi Podgoričanina Milana Vujotića, bliskog Slobodanu Kašćelanu (55) i Radoju Zviceru, navodnim vođama kavačkog klana. Podsjetimo, Zvicerovo ime spominjalo se i prije oko godinu dana, kada ga je sam Aleksandar Vučić označio kao osobu po čijem nalogu je kriminalna skupina Veljka Belivuka, tzv. Velje Nevolje i Marka Miljkovića ubijala i, kako je tada rekao, ‘radila ćevape od ljudskog mesa’.

Dva mjeseca kasnije, 17. travnja, u Budvi je ubijena prva slučajna žrtva kokainskog rata. U naselju Ivanovići ubijen je Budvanin Saša Marković (48), kum Gorana Đuričkovića, koji je navodno i tada bio meta. U lipnju iste godine, u Kotoru, ubijen je Podgoričanin Ivan Lopičić (27), a 27. listopada 2015. hicima iz snajpera u Budvi je usmrćen Goran Đuričković, a par dana prije ubojstva Đuričkovića u Mostaru je likvidiran Plužinjanin Božidar Cicmil, nekadašnji crnogorski policajac, koji je godinama živio u Kotoru. Cicmil, kao i svi do tada ubijeni, navodno, bili su bliski škaljarskom kriminalnom klanu.

Prema policijskim spisima, tim kriminalnim klanom rukovode braća Jovan i Igor Vukotić i Igor Dedović, koji je ubijen 2020. u Ateni.

Naime, četvorica nepoznatih napadača ušetala su se u atenski restoran gdje su ubili dvojicu visokopozicioniranih pripadnika škaljarskog klana i ranili ženu pred mnogobrojnim svjedocima. S obzirom na veliki broj pronađenih čahura, pravo je čudo što nije bilo nevinih žrtava. A to je upravo nešto što je obilježilo mafijaški rat između škaljarskog i kavačkog klana.

Uvijek korak ispred policije

I dok je crnogorska policija pokušavala rasvijetliti niz ubojstava, kriminalci su pokazali da su korak ispred njih.

Na optuženičkoj klupi bio je i bivši komandir kotorske policije Zlatko Samardžić, kojeg SDT sumnjiči da je članovima kavačkog klana odavao povjerljive podatke o kretanju škaljaraca, pripadnika neprijateljskoga klana, ali ih i obavještavao kada policija kreće u pretres njihovih stanova, upozoravao ih da se čuvaju ili bježe ako je postojala mogućnost da budu privedeni, radi čega su uvijek bili korak ispred.

Oba klana, ali i kriminalci iz drugih crnogorskih gradova koji blisko surađuju s njima, prema policijskoj evidenciji bave se međunarodnim švercom kokaina čime su, navodno, zaradili milijune eura vrijednu imovinu. Usprkos tome, gotovo nitko od škaljaraca i kavačana nije uhićen zbog organiziranja međunarodnog šverca drogom.

Kiša metaka i kriminalci sa značkom

Nastavili su s ubojstvima već u veljači 2016., kada je u Herceg Novom ubijen Radovan Matović Rakela, navodno žrtva istog mafijaškog rata. Matović je, prema policijskim podacima, bio blizak s kavčanima. Početkom te godine obračuni su se preselili u Kotor gdje je bilo nekoliko pucnjava.

U naselju Rakite potom je hicima iz pištolja ranjen Vojin Stupar, zet Igora Božovića, a nakon njega i Podgoričanin Srđan Vlahović, prema policijskim podacima također kavčanin. Nakon tog ubojsta vatreni obračuni među kotorskim zidinama su učestali, nakon čega crnogorska policija u Kotor šalje specijalne policijske jedinice, pa su kriminalci i članovi njihovih obitelji svakodnevno pretresani. Međutim, to ipak nije dalo nikakve rezultate.

Vatreni obračuni, paljenje automobila i podmetanje eksploziva bili su svakodnevni, a sedam dana poslije ubojstva Vlahovića kiša metaka ispaljena je na Kotoranina Nenada Popovića (42) baš u naselju Kavač. Iz sigurnosnih krugova tada je rečeno da istražitelji vjeruju da se Popović slučajno našao na meti napadača i da su meci bili namijenjeni Jovanu Vukotiću koji je vozio identičan automobil. Par dana kasnije crnogorske “Vijesti” otkrile su da kotorska mafija snima cijeli grad preko kamera postavljenih na svim prilazima, prometnicama, u parku… Istragom, koju je kasnije pokrenulo Vrhovno državno tužilaštvo, utvrđeno je da su kriminalci uz pomoć kamera nadzirali jedni druge, kontrolirali se međusobno i pratili kretanje policije. To im je, navodno, i omogućavalo da budu brži od policije, ali im pomoć nije izostala i od pojedinih “kriminalaca sa značkom”.

Prva zemlja u Evropi po broju ubistava vatrenim oružjem

Veliki broj ubojstava i organiziranih likvidacija u Crnoj Gori privukao je i pažnju nekoliko stranih medija koji su izvještavali o krvavom ratu crnogorskih klanova.

Na portalu inteligencefusion.co.uk konstatirano je da Crna Gora u odnosu na broj stanovnika ima izrazito visoku stopu ubojstava, podsjećajući da je samo tijekom 2016. godine 12 osoba ubijeno u obračunu dva kotorska kriminalna klana.

Situaciju još mračnijom čini podatak da su tijekom samo tri godine u obračunu klanova stradale 24 osobe. Podaci pokazuju da je Crna Gora u odnosu na broj stanovnika prva zemlja u Europi po broju ubojstava koja su počinjena oružjem, piše crnogorski portal CdM.

“Kriminalni klanovi nemaju milosti prema žrtvama, pa ubijaju i mlađe momke i starije ljude, napadaju obitelji, a događale su se i tragedije u kojima su živote u jednom događaju gubile po dvije osobe”, navodi se u izvještajima o sigurnosnom stanju u Crnoj Gori.

Kriminolog Velimir Rakočević kazao je da su strani mediji u svojim izvještajima iznijeli ono što je, nažalost, već godinama činjenica.

“Na malom teritoriju, na kojoj živi nešto više od 600.000 stanovnika, ovaj broj ubojstava zaista je veliki. Posebno je alarmantan podatak o broju ubojstava koja su počinjena iz vatrenog oružja. Naime, ubojstva iz vatrenog oružja nisu samo karakteristična u obračunu klanova, već i prilikom izvršenja drugih ubojstava”, rekao je Rakočević.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...