DOM NARODA PARLAMENTA BiH: HDZ i SNSD izglasali zaključak da se traži smjena ministrice Turković

Oni koji ga nisu podržali nazvali su ga političkim i predizbornim.

  • Vijesti

  • 29. Avg. 2022  29. Avg. 2022

  • 4

Glasovima delegata SNSD-a i HDZ-a, Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je zaključak kojim se od predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zorana tegeltije (SNSD) traži da pokrene proceduru smjene Bisere Turković (SDA), ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, izvještava Faktor.

Ovakav zaključak su i predložili delegati ovih stranaka.

Oni koji ga nisu podržali nazvali su ga političkim i predizbornim.

Usvajanju zaključka je prethodila rasprava.

Delegat Asim Sarajlić (SDA), kazao je da politilki razumije ovakav prijedog, te da je traženje smjene Turković najavio i Milorad Dodik, lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH, na svom twitter nalogu.

Dodao je da je činjenica da odavno agilnijeg i sposobnijeg ministra vanjskih poslova nismo imali.

Bakir Izetbegović, lider SDA i dopredsjedavajući Doma naroda, istakao je da je Turković sve obratno od onoga što je navedeno u zahtjevu za njenu smjenu, da je aktivan i profesionalan ministar i da ničega samovoljnog nema u njenom djelovanju. Dodao je da se drži stragija, zakona, Ustava, a to što se te stragije nekome ne dopadaju je druga stvar.

Istakao je da Predsjedništvo BiH nikada nije kritiziralo ono što ona radi, osim pojedinih članova koji rade sve ono što se Turković inputira.

- Kad tražite da se nekoga smijeni budite konkretni. Nisam čuo šta je to uradila, gdje je prekršila zakon, Ustav, strategije. Da imate kazali biste - rekao je Izetbegović.

Dragan Čović, lider HDZ-a BiH i dopredsjedavajući Doma naroda, komentirao je da se slaže da Turković nikada ništa nije uradila samoinicijativno, već da je siguran da sve dogovara unutar stranke.

Delegatkinja Dušanka Majkić (SNSD) ustvrdila je da je Turković radila "na mig jedne stranke" i da je ovaj prijedlog da se pokrene njena smjena "osveta nas koji nismo bili zastupljeni tamo gdje nam je bilo stalo da budemo zastupljeni".

delegat Zlatko Miletić ocijenio je da ,ovaj potez pred kraj mandata nije moralan ni etičan, dok je Mladen osić (SDS) kazao da je predizborni i da Turković neće biti smijenjena niti je to bila namjera.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...