NOVA ŠKOLSKA GODINA, STARI PROBLEMI: Roditelji iz Liplja nastavljaju borbu za bosanski jezik

Borba roditelja iz Liplja protiv diskriminacije, kršenja prava djece i negiranja bosanskog jezika traje već nekoliko godina.

  • Društvo

  • 01. Sep. 2022  

  • 0

Nova školska godina u Osnovnoj školi "Sveti Sava" Zvornik, područno odjeljenje "Liplje", počela je sa starim problemom - diskriminacijom bošnjačke djece, još uvijek im je onemogućeno izučavanje bosanskog jezika.

Borba roditelja iz Liplja protiv diskriminacije, kršenja prava djece i negiranja bosanskog jezika traje već nekoliko godina.

- I ove školske godine imamo diskriminaciju, ništa se nije promijenilo, samo je pritisak veći. Prava naše djece se ne poštuju - kazao je za Preporod.info Husein Sačević, predstavnik roditelja iz Liplja.

Roditelji su prošle školske godine pokrenuli i pravni postupak, tražeći svoja prava pred sudom.

- Tužili smo Ministarstvo prosvjete RS-a, direktora centralne škole u Zvorniku, i sve one koji su doprinijeli diskriminaciji učenika povratnika Bošnjaka u manjem bosanskohercegovačkom entitetu. Trenutno smo jedina škola koja je u postupku za bosanski jezik - naglasio je Sačević.

Kako je kazao, nada se da će do kraja ove školske godine postupak biti završen u njihovu korist.

- Ja se kao predstavnik roditelja borim za prava sve djece. Nikoga nije briga, pozivamo i lidere, i novinare, da nam pomognu, jer došli smo do toga da mi sami vodimo borbu, to je poražavajuće. Ovo je jedan od glavnih problema u državi, djeca su u pitanju, kako će odrastati ako se sada suočavaju s diskriminacijom, šta mogu očekivati kasnije - poručio je Sačević.

Nastavu u Liplju ove školske godine pohađa samo šest učenika, što je manje u odnosu na prošlu godinu. Budući da su im prava uskraćena, roditelji ispisuju djecu iz ove škole, te ih upisuju u škole u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, potpredsjednik manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS Ramiz Salkić 15. augusta ove godine uputio je Uredu visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini i misiji OSCE-a dopis o diskriminaciji bošnjačke djece, upozoravajući da se diskriminacija danas koristi kao mirnodopsko oružje za progon Bošnjaka i etničko čišćenje ovog dijela Bosne i Hercegovine, ali iz OHR-a i OSCE-a nisu odgovorili.

- Pozivam vas da prekinete šutnju o diskiminaciji Bošnjaka u obrazovnom procesu u ovom entitetu i pokrenete mehanizme da se ista zaustavi i otkloni. U suprotnom, historija će vas pamtiti kao nijeme posmatrače mirnodopskog etničkog čišćenja jednog naroda s njegovih vjekovnih ognjišta, od strane vlasti koje veličaju presuđene ratne zločince za počinjeni genocid - naglasio je Salkić u dopisu.

(Preporod.info)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...