RUSI SE OPRAŠTAJU OD GORBAČOVA: Sahrana bez državnih počasti, stigao i Orban (VIDEO)

Gorbačov, koji je preminuo u utorak u 92. godini, biće sahranjen bez državnih počasti, a sahrani neće prisustvovati ni predsjednik Vladimir Putin kome, kako je ranije saopšteno, “raspored ne dozvoljava”.

  • Svijet

  • 03. Sep. 2022  

  • 0

Moskovljani su danas čekali u redovima da odaju posljednju poštu bivšem sovjetskom lideru Mihailu Gorbačovu, javlja Reuters.

Gorbačov, koji je preminuo u utorak u 92. godini, biće sahranjen bez državnih počasti, a sahrani neće prisustvovati ni predsjednik Vladimir Putin kome, kako je ranije saopšteno, “raspored ne dozvoljava”.

Vlasti su ipak organizovale javni oproštaj, pa građani mogu da obiđu njegov kovčeg koji je izložen u sali u Doma saveza, nedaleko od Kremlja, gdje je prethodnim sovjetskim liderima odavana posljednja pošta.

Kovčeg je postavljen u centru dvorane, u pozadini ide tiha, melanholična muzika iz filma “Šindlerova lista”.

Putin je odao poštu u četvrtak, kada je posjetio bolnicu u kojoj je Gorbačov umro, gdje je položio vijenac.

Brojni zapadni zvaničnici, koji bi u uobičajenim okolnostima došli u Moskvu, danas će biti odsutni zbog sankcija i pogoršanih odnosa između Rusije i Zapada zbog rata u Ukrajini.

Jedan od rijetkih evropskih lidera koji će biti na sahrani je mađarski premijer Viktor Orban, koji je doputovao u Moskvu, potvrdio je portparol Zoltan Kovač na Tviteru.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je za RIA Novosti da Putin ne planira da se susretne sa Orbanom tokom posjete Moskvi.

Nakon komemoracije Gorbačov će biti sahranjen, poput bivšeg lidera Borisa Jeljcina, na moskovskom Novodevičjem groblju, pored svoje supruge Raise, koja je preminula prije 23 godine.

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...