IZ FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE ZA "SB": Šta u njihovom radu mijenja pristupanje Mehanizmu EU?

Bosna i Hercegovina pristupila je danas Mehanizmu EU za civilnu zaštitu što je izuzetno važan korak i pokazatelj da su, ukoliko postoji volja, u Bosni i Hercegovini moguće promjene koje će ovu zemlju približiti strukturama Evropske unije.

  • Mini market

  • 06. Sep. 2022  06. Sep. 2022

  • 0

Bosna i Hercegovina pristupila je danas Mehanizmu EU za civilnu zaštitu što je izuzetno važan korak i pokazatelj da su, ukoliko postoji volja, u Bosni i Hercegovini moguće promjene koje će ovu zemlju približiti strukturama Evropske unije.

Cilj Mehanizma EU za civilnu zaštitu je jačanje saradnje između članica EU i država koje učestvuju u civilnoj zaštiti u smislu sprečavanja, spremnosti i odgovora na katastrofe. Pored država članica EU, države koje učestvuju u ovom Mehanizmu su: Island, Norveška, Srbija, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Turska, a od januara 2023. godine i Bosna i Hercegovina. 

Povodom ovog važnog događaja kontaktirali smo Federalnu upravu civilne zaštite kako bismo provjerili kako će pristupanje ovom Mehanizmu utjecati na njihov rad.

"Uz sve značajne resurse za odgovor na prirodne i druge nesreće koji su dostupni u okviru Mehanizma CZ EU, Federalna uprava civilne zaštite putem državnih mehanizama u ovom slučaju Ministarstva sigurnosti BiH dobit će i mogućnost za apliciranje na projekte prevencije i pripravnosti, te pristup Programu razmjene eksperata i slično te kroz učešće u različitim projektima ostvariti benefite u vidu opremanja, obučavanja i osposobljavanja struktura zaštite i spašavanja", pojasnila je glasnogovornica FUCZ-a Majda Kovač za "Slobodnu Bosnu".

Kovač nam je i pojasnila kako je Vlada Federacije BiH je inicirala određene promjene, stavljajući pripadnike Federalne uprave civilne zaštite u funkciju spasilaca, te je 2018. godine donijela Uredbu o organizovanju Federalnih specijaliziranih jedinica civilne zaštite.

"U skladu sa navedenom Uredbom formirano je jedanaest federalnih specijaliziranih jedinica civilne zaštite sastavljenih od uposlenika Federalne uprave civilne zaštite koje se kontinuirano obučavaju i opremaju u skladu sa modulima Mehanizma CZ EU", navela je Kovač za "SB".

Dodala je i kako će pristup članstvu mehanizma CZ EU pružiti priliku dodatnog unapređenja efikasnosti ovih jedinica i mogućnost njihovog certificiranja u skladu sa navedenim standardima EU te će u skladu sa obukama pripadnici ovih jedinica biti interoperabilni i moći odgovoriti na zahtjeve za pomoć upućene putem Mehanizma CZ EU.

Također, Kovač je dodala kako od početka pregovora FUCZ postupa u skladu sa Mehanizmom, te kako je ovo samo potvrda njihovog dosadašnjeg vrijednog rada i angažmana.

Podsjećamo, ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić je potpisao istoimeni sporazum sa komesarom EU za upravljanje krizama Janezom Lenarčićem.

Nakon potpisivanja ugovora u Parlamentu BiH, Cikotić je rekao da je potpisivanjem ovog sporazuma BiH ima mogućnost koristiti benefite članica EU.

“Da prima podršku i pomoć u pogledu edukacije, koristi elemente u kriznim situacijama EU. Sistem zastite i spašavanja je u proteklom periodu uložio napore da se danas dogodi. Ovaj proces je započeo 2015. godine kada smo podnijeli zahtjev ovom mehanizmu. Uloženo je 2,5 miliona eura za proces edukacije osoblja Civilne zaštite koji je završen u novembru prošle godine. Možemo pomagati drugima, ali i imati pomoć od drugih, dajemo i koristimo resurse. Članstvo će omogućiti da se adekvatno odgovori na krize, kada iscrpimo vlastite kapacitete. Otvara se mogućnost većih kvota za obuku stručnjaka. Pogodnost za ulazak u mehanizam je da ćemo plaćati u narednih pet godina samo 30 posto članarine”, naveo je Cikotić.

Lenarčić je ustvrdio da je potpisivanje ovog sporazuma dokaz da se može raditi brzo i efikasno kada postoje volja i interes.

“Mehanizam EU Civilne zaštite je simbol solidarnosti i uzajamne pomoći. Bilo koja država u svijetu može zatražiti pomoć. BiH je to napravila nekoliko puta, sjećamo se poplava iz 2014., ali sa ovim činom, članstvom, BiH postaje ravnopravna država i može pružati i primati pomoć kada god to želi. Budućnost donosi sve više nesreća i nepogoda zbog klimatskih promjena. Bojim se da će toga biti sve više i zato moramo jačati Mehanizam, a širenje članstva je jako važno”, poručio je Lenarčić.

(S. Hodžić)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...