FUCZ IZDAO SAOPĆENJE: Blokira li "Verlab" upotrebu 100 respiratora iz Kine?

Svjesni teške situacije izazvane pandemijom Covida-19, imajući u vidu i probleme koji su se pojavili u proteklom periodu oko nabavke medicinske opreme neophodne za pružanje adekvatne zdravstvene zaštite građanima, Federalna uprava civilne zaštite koristi sve svoje kapacitete kako bi se zdravstvena oprema nabavljena preko FUCZ-a, što prije stavila na raspolaganje zdravstvenim ustanovama, ističu iz FUCZ-a.

  • Društvo

  • 13. Nov. 2020  14. Nov. 2020

  • 0

"S tim ciljem, poštujući zakonske procedure, proteklih mjeseci uradili smo sve kako bi se i 100 respiratora nabavljenih iz Kine u aprilu stavilo u funkciju. Zbog problema koji su se pojavili prilikom instaliranja i verifikacije u Goraždu i Sarajevu, sve uređaje je nakon toga ovlašteni serviser provjerio u servisu gdje je utvrđeno da se nije radilo o sistemskoj grešci već manjim problemima na nekoliko uređaja koji su otklonjeni. Ispravnost uređaja je dokazana i jučerašnjim instaliranjem 18 respiratora u Kliničkom centru univerziteta u Tuzli, nakon čega su serviseri direktoru UKC Tuzla u Tuzli uručili certifikat kojim se potvrđuje ispravnost ovih uređaja i njihova bezbjednost za upotrebu u medicinske svrhe.

Nažalost, zbog nedolaska predstavnika verifikacijske laboratorije Verlab, respiratori još uvijek ne mogu biti korišteni za liječenje bolesnika.

S ciljem što bržeg stavljanja respiratora u upotrebu, imajući na umu povećanje broja oboljelih, FUCZ je osigurao da serviseri "Dre Medical" d.o.o. instaliraju i 16 respiratora, iz Kine, u Kliničkom univerzitetskom centru u Sarajevo. Nažalost, ni ovih 16 respiratora trenutno ne može biti na raspolaganju bolesnicima, jer kako nas je Verlab obavijestio, većina uposlenika firme je u izolaciji.

Imajući u vidu sve navedeno, kao i to da pojedini mediji ne odustaju od objavljivanja netačnih informacija izazivajući time dodatno uznemiravanje javnosti, pa čak i predstavnici Verlaba, želimo informisati javnost da ćemo biti prisiljeni pokrenuti pravne procedure kako zbog utvrđivanja obaveza koje proizilaze iz ugovora FUCZ s Verlabom, tako i zbog netačnih informacija u pojedinim medijima. Federalna uprava civilne zaštite i dalje će nastaviti raditi sve kako bi u ovim teškim vremenima bili maksimalno na usluzi građanima Federacije BiH", navodi se u saopćenju FUCZ.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...