VISOK JE ČETIRI METRA: Šaban Šaulić dobio spomenik u Šapcu

Izrada spomenika, na inicijativu porodice, koja je i finansirala projekat, povjerena je vajaru Zoranu Ivanoviću i njegovom kolegi Bogdanu Dobroti.

  • Estrada

  • 06. Sep. 2022  06. Sep. 2022

  • 1

Osim bronzane statue Jevrema Obrenovića, najzaslužnije istorijske ličnosti za razvoj i zlatno doba Šapca (Srbija), koja je postavljana prije dvije godine, grad je danas dobio još jedan spomenik ove veličine. Bronzana statua pjevača Šabana Šaulića, koja je zajedno sa postamentom visoka četiri metra, otkrivena je na prostoru stare autobuske stanice u Šapcu, nedaleko od centra grada, piše Danas.rs.

Izrada spomenika, na inicijativu porodice, koja je i finansirala projekat, povjerena je vajaru Zoranu Ivanoviću i njegovom kolegi Bogdanu Dobroti.

Stručna javnost, s druge strane, upozorava da je na onima koji oblikuju javne prostore, velika odgovornost.

“Spomenici bi trebalo da budu dio, dobro promišljenog javnog prostora, koji će nadopuniti svojom kulturološkom težinom. Ukoliko se radi o spomenicima značajnim ličnostima, to su obično biste i statue osoba od velikog značaja za istoriju mjesta”, kaže za Danas master inženjer arhitekture Marko Gavrilović.

Ističe da o postavljanju skulptura u javnom prostoru, kao uostalom i o njegovom ukupnom uređenju, moraju biti vođene opsežne stručne rasprave u koje će biti uključeni i konačni korisnici prostora.

“Ukoliko ovo izostane, a imajući u vidu okolnosti u kojima živimo, bojim se da ćemo, željeli to ili ne, vrlo brzo biti suočeni sa rastućim stepenom estradizacije javnog prostora, njegovom besprimjernom privatizacijom, podređenošću partikularnim, kratkoročnim interesima i ličnim estetikama”, ističe Gavrilović.

U Šapcu su do sada postavljane biste narodnim herojima, istaknutim književnicima, političarima i osnivačima ustanova kulture, kao što su Vera Blagojević, Laza K. Lazarević, Stojan Novaković, Živorad Žika Popović i drugi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...