VUČIĆEV REŽIM SVJESNO FABRIKUJE NOVE PROBLEME U SRBIJI: Ovo pismo je dokaz da je država iskoristila Europride za novu krizu

Štaviše, u ovom trenutku se čini, da je EuroPride svjesno iskorišten za fabrikovanje još jedne krize…

  • Regija

  • 06. Sep. 2022  06. Sep. 2022

  • 0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić 27. augusta je saopćio da je manifestacija “EuroPride 2022.” otkazana.

U međuvremenu je premijerka Ana Brnabić otkazivanje preimenovala u "preporuku" da se ne održi. Kao razloge su predsjednik i premijerka navodili političku situaciju, KiM, strane faktore i "savršenu oluju".

Međutim, pismo koje je povjerenica za zašitu ravnopravnosti Brankica Janković poslala državnom i gradskom vrhu još u junu mjesecu, a do kojeg je došla Nova.rs, pokazuje da je vlast na sve moguće probleme bila upozorena još u junu, ali da ništa nije uradila kako bi omogućila održavanje ove manifestacije.

Štaviše, u ovom trenutku se čini, da je EuroPride svjesno iskorišten za fabrikovanje još jedne krize…

Nakon problema u održavanju Parade ponosa i scena nasilja na ulicama Beograda, koje pamtimo iz 2001. i 2010. ova manifestacija se održava od 2014., bez većih incidenata.

Ove godine planirano je da Pride u Beogradu bude znatno veći nego prethodnih godina, sa 10-15.000 stranih posjetilaca i oko 100 europskih i svjetskih zvaničnika.

Kako se približavalo održavanje manifestacije, uslijedili su i protesti onih koji se tome protive, a u medijima bliskim vlasti dosta se govorilo o ovoj temi. Uglavnom u negativnom kontekstu. Zatim je 27. augusta predsjednik Srbije prelomio.

"Biće odložena ili otkazana, kako hoćete, Parada ponosa koja je bila zakazana za septembar mjesec. Ili kako god da se to čudo zove, nije ni važno“, rekao je Aleksandar Vučić i dodao da se EuroPride ne može održati u političkoj situaciji kakva je trenutno u Srbiji.

“To ne govorim zato što sam mnogo srećan, već ne možemo u ovom trenutku, kada imamo i Otvoreni Balkan i krizu na Kosovu, nemamo nikakav pomak, pravo da vam kažem, nemamo kud da se pomjerimo”, izjavio je Vučić.

Zatim je Vlada Srbije saopćila da bi pojedine ekstremističke grupe mogle da zloupotrijebe EuroPride, pa ga zato neće ni biti.

Onda se oglasila mandatarka nove vlade Ana Brnabić. Povodom otkazivanja manifestacije, Brnabić je rekla da je to "više molba".

"Radi se o tome šta je u ovom trenutku moguće i kako čuvamo našu stabilnost. Meni je žao što je tako ali nama je ovaj septembar 'savršena oluja'. Ima tu i stranog faktora koji se svemu tome raduje", navela je tada Brnabić.

Istina je da su organizatori manifestacije i povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković još u junu upozorili državnu i gradsku vlast da ništa nisu uradili povodom organizovanja EuroPridea, te predložili i niz mera kojima bi se osiguralo da manifestacija bude održana u bezbjednim uslovima.

Pismo je povjerenica 24. juna poslala Vladi Srbije, Ministarstvu unutrašnjih poslova, Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i Gradu Beogradu.

U njemu piše:

“Obavještavamo vas da su se Povjereniku za zaštitu ravnopravnosti obratili organizatori povodom evropske manifestacije 'EuroPride 2022' koja će biti organizovana u Beogradu, u periodu od 12. do 18. septembra 2022. godine. U dopisu su podsjetili da je “Beograd Pride” dobila organizaciju ove najveće evropske manifestacije LGBT+ zajednice u veoma jakoj konkurenciji (Barcelona, Lisabon/Porto, Dublin i Gran Canaria), kao i da se tokom navedenog perioda u Beogradu očekuje 10-15.000 gostiju iz inostranstva, a da će veliki broj visokih gostiju (zvaničnika EU, međunarodnih organizacija i država Evrope) preći 100.

U dopisu je navedeno da je do organizacije ostalo manje od četiri mjeseca, a da državni organi ne preduzimaju sve potrebne radnje kako bi “EuroPride 2022.” protekao nesmetano”, navodi se u pismu.

Zatim se podsjeća na Paradu Ponosa 2001. koja je prekinuta zbog napada na učesnike i onu 2010. kada je povrijeđeno više od 100 ljudi. Zbog toga naredne tri godine manifestacija nije održavana.

“U Beogradu se od 2014. godine uspješno organizuje ova manifestacija. Na ovaj način Republika Srbija pokazuje da može da garantuje i obezbijedi održavanje jedne ovakve manifestacije”, navodi povjerenica i zatim podsjeća na brojne probleme sa kojima se suočavaju LGBT osobe.

“Praksa povjerenika pokazuje da je diskriminacija na osnovu seksualne orjentacije i rodnog identiteta i dalje prisutna. Homofobija i transfobija imaju duboke korijene u društvu. Govor mržnje, iako je zabranjen, i dalje je prisutan u medijima, na internetu ili na drugim mjestima dostupnim javnosti posebno u periodu neposredno prije održavanja Parade ponosa, na šta je povjerenik ukazivao, kako kroz izvještaje o stanju u oblasti ravnopravnosti, tako i izdatim upozorenjima. S tim u vezi podsjećamo da je Krivični zakonik dopunjen članom 54 a, koji upravo sankcioniše djela koja su učinjena iz mržnje prema licima zbog nacionalne ili etničke pripadnosti, pola, seksualne orjentacije i rodnog identiteta”, piše u pismu.

Stoga je, kako se navodi, neophodno blagovremeno preduzeti sve mjere, kako bi se smanjila mogućnost nastupanja bilo kakvih rizika, posebno imajući u vidu da se radi o manifestaciji koja ima međunarodni, evropski karakter.

“Predstojeća manifestacija predstavlja priliku da državni organi pokažu svoju posvećenost principima na kojima počivaju slobodna i otvorena demokratska društva kao što je to Republika Srbija u cilju promocije ravnopravosti i različitosti. S tim u vezi podsjećamo da se Republika Srbija, svojim institucionalnim i pravnim okvirom kao i preuzetim međunarodnim obavezama, odlučila na snažnu, cjelovitu i sistematičnu borbu protiv svih oblika diskriminacije i opredijelila se za najviše standarde zaštite prava manjina”, zaključuje se u pismu povjerenice i dodatno se u prilogu dostavlja dopis organizatora koji sadrži prijedloge za prevazilaženje potencijalnih izazova sa kojima se povodom organizacije ovog događaja suočavaju, kako bi državni organi preuzeli mjere u skladu sa svojim nadležnostima.

Država je odlučila da je najbolje da sve otkaže ili odloži.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...