SAOPĆENJE CRNOGORSKE PRAVOSLAVNE CRKVE: "Od dolaska Krivokapića na vlast, CPC bez sredstava. Takva praksa nastavljena i u mandatu Dritana Abazovića"

Pošto je CPC regularno registrovana i uvedena u Centralni registar kao vjerska zajednica, očekujemo da se obezbijedi Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi što je moguće prije uplata sredstava koja bi nam pomogla da riješimo bar neke urgentne probleme.

  • Regija

  • 06. Sep. 2022  06. Sep. 2022

  • 0

"Od formiranja Vlade gospodina Zdravka Krivokapića i Skupštine Crne Gore redovno smo svakog mjeseca Ministarstvu pravde – Direktoratu za odnose sa vjerskim zajednicama slali zahtjev da nam se isplate sredstva u skladu sa odredbama važećih Kriterijuma za dodjelu sredstava vjerskim zajednicama u Crnoj Gori", naveli su iz Crnogorske pravoslavne crkve.

"Od njegovog dolaska na vlast do 28.10.2021. godine Crnogorska pravoslavna crkva nije primala nikakva sredstva (punu godinu dana) iz državnog budžeta iako smo redovno slali zahtjeve za period od novembra 2020. godine do i za decembar 2021. godine", navodi se u saopćenju.

Za to vrijeme, kako dodaju, ostali su uskraćeni za bilo kakav odgovor ili objašnjenje zašto nam se ne uplaćuju tražena sredstva.

"Onda 28.10.2021. godine primamo dva iznosa: 4.494,73 eura i 4.477,40 eura, opet bez ikakvog objašnjenja ili odluke, tj. rješenja. Sljedeće uplate uslijedile su 07.12.2021. godine u iznosima: 5.000,00 eura, 4.537,24 eura i 4.536,05 eura, također bez objašnjenja. Šesta uplata stigla je 28.12.2021. godine u iznosu od 5.000,00 eura, isto tako bez ikakvog objašnjenja. Posljednja uplata došla je na naš račun u iznosu od 30.000,00 eura po zaključku Vlade. Kako smo informisani iz medija, to su sredstva koja su dodijeljena CPC u vidu jednokratnog davanja kao i drugim vjerskim zajednicama", navode iz CPC.

Prema tome, dodaju, za dva mjeseca iz 2020. i šest mjeseci iz 2021. godine nijesmo primili nikakvu nadoknadu od Vlade Crne Gore premijera Zdravka Krivokapića.

"Ove 2022. godine nastavljeno je sa prošlogodišnjom praksom. Mi redovno svakog mjeseca šaljemo zahtjev Minstarsrvu pravde – Direktoratu za odnose sa vjerskim zajednicama, a oni nama ništa ne odgovaraju i ne uplaćuju tražena sredstva u skladu sa važećim Kiterijumima za dodjelu sredstava vjerskim zajednicama u Crnoj Gori. Iz Državnog trezora za osam mjeseci u ovoj godini stigla nam je samo jedna uplata 14.06.2022. godine (naš izvod broj 113 kod NLB u Cetinju) u iznosu od 5.389,58 eura, bez ikakvog objašnjenja. Dakle, za sedam mjeseci nije uplaćeno ni centa“, navodi se u saopštenju.

Kako dodaju, okolnosti u kojima djeluje Crnogorska pravoslavna crkva, pritisci koje trpi od protivnika nezavisne države Crne Gore, skromna finansijska sredstva koja dobijamo od donacija, negiranje prava postojanja CPC, sve to ugrožava njen dalji rad i opstanak pošto kao subjekt lišen imovine nema drugih prihoda osim njoj opredijeljenih budžetskih sredstava, koja su uz donacije jedini izvor njenog finansiranja.

„S obzirom da su prošle 2021. godine minimalna i nedovoljna sredstva za redovno i normalno odvijanje njene vjerske misije i crkvenog života doznačena iz Glavnog državnog trezora Crne Gore za šest mjeseci, bez ikakvog objašnjenja, tražili smo od Ministarstva pravde da nam hitno uplati ostala sredstva za osmomjesečni period. koja ni do danas nisu uplaćena“, navodi se u saopštenju.

Takođe, dodaju, mole da ih nadležni Direktorat pismeno obavijesti kad namjerava da uplati zaostala sredstva uzimajući u obzir činjenicu da je prošla 2021. godina završena, te da nas obavijeste za koje mjesece prošle godine će nam uplatiti sredstva.

„Pošto je CPC regularno registrovana i uvedena u Centralni registar kao vjerska zajednica, očekujemo da se obezbijedi Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi što je moguće prije uplata sredstava koja bi nam pomogla da riješimo bar neke urgentne probleme.

Postoji i druga varijanta. Sadašnja tehnička Vlada i njen premijer Dritan Abazović treba da se pošteno izjasne da li priznaju Crnu Goru kao nezavisnu državu ili je tretiraju kao srpsku teritoriju, a CPC kao nepostojeću vjersku zajednicu, pa je premijer tehničke Vlade naredio da joj se ne uplaćuju sredstva kako bi je finansijski do kraja upropastio“, navode iz CPC.

O njegovom arogantnom odnosu i nebrizi prema državi Crnoj Gori i CPC biće, kako su kazali, obaviještena javnost kako u Crnoj Gori, tako i u inostranstvu.

„Obavještavamo vjernike i nadležno ministarstvo da se sve uplate vrše na žiro račun Crnogorske pravoslavne crkve broj 530-467-67 NLB – Cetinje; PIB 02304252. U uvjerenju da će ovaj naš zahtjev naići na razumijevanje javnosti, blagoslov svim dobronamjernim ljudima u Crnoj Gori i van nje“, zaključuje se u saopštenju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...