POKUŠAJ CIJEPANJA CRNOGORSKE CRKVE: Mitropolit Mihailo burno regovao nakon što su ga smijenili

Na zboru su donesene odluke da se aktuelni poglavar CPC Mihailo povuče u penziju

  • Regija

  • 03. Sep. 2023  03. Sep. 2023

  • 7

Na današnjem Opštecrnogorskom zboru održanom na Dvorskom trgu na Cetinju za mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve CPC izabran je episkop Ostroško-nikšićki Boris Bojović. Aktuelni mitropolit CPC Mihailo je ocijenio da je taj zbor propali politički miting, kao i da predstavlja gaženje Ustava CPC, te da su odluke koje su donijete pravno ništavne, javlja CDM.

Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorski – Njegovo Blaženstvo gospodin Boris”, saopšteno je danas nakon Opštecrnogorskog zbora na Cetinju.

Osim toga, na zboru su donijete odluke da se aktuelni poglavar CPC Mihailo povuče u mirovinu i da se obnovitelj CPC Antonije Abramović kanonizuje te proglasi kao Sveti Antonije mitropolit crnogorski.

Potom se oglasio mitropolit Mihailo i kazao da je riječ o propalom političkom mitingu, odnosno bezuspješnom puču održan u organizaciji “Odbora za očuvanje CPC”.

Prema njegovim riječima odluke za zbora nemaju nikakav legalitet i legitimitet i predstavljaju gaženje Ustava CPC, te prema tome je pravno ništavan i ne proizvodi nikakve posljedice po status i utvrđenu hijerarhiju i ustrojstvo CPC.

“Uličnim mitinzima ne može se smjenjivati Mitroplit i birati pored živog i zdravog poglavara, nasilnim putem, suprotno Ustavu CPC, novi poglavar, te su “odluke” bez ikakve važnosti za CPC. CPC, u okviru svojih zakonskih ovlašćenja, protiv prekršilaca unutrašnjeg reda i poretka preduzeće kanonske, crkveno-ustavne zakonske mjere”, poručio je kratko Mihailo.

Nakon današnjih dešavanja postavlja se pitanje da li slijedi cijepanje CPC.

Da je harmonija unutar CPC narušena pokazao je snimak nimalo prijatnog razgovora između mitropolita Mihaila i episkopa Borisa, koji je objavljen prije nekoliko mjeseci. Ubrzo su uslijedile međusobne optužbe za finansijske malverzacije, i nepoštovanje crkvenog života.

Javnost već duže vrijemi svjedoči tome da u CPC tinja “tihi rat” koji je eskalirao kada je najavljeno održavanje Opštecrnogorskog zbora za 3. septembar, na Dvorskom trgu na Cetinju.

Uoči današnjeg zbora struje okupljene oko Mihaila i Borisa su ratovale saopštenjima, a povremeno su se uključivale i Episkopija kotorsko primorska CPC na čelu sa arhiepiskopom Simeonom i Eparhija Podgoričko-dukljanska koju predvodi vladika Vladimir Lajović.

“Svi smo saglasni da se u našoj Crkvi mora mijenjati mnogo stvari. Svi smo uvjereni da ih mi moramo promijeniti. Ako bi mitropolit Mihailo donio razboritu odluku da se povuče s mjesta duhovnog poglavara CPC i tako omogući potrebno vrijeme da se izgradi što šira saglasnost oko rješavanja složenih problema u Crkvi, ja ne bih sada prihvatio da budem biran za novog duhovnog poglavara”, istakao je Boris juče u saopštenju dostavljenom medijima.

On je između ostalog poručio da će o CPC crkvi odlučivati Crnogorski pravoslavni vjernici kao kroz cijelu našu istoriju.

“S radošću i osjećanjem svete obaveze prihvatiću sve što odluče svještenstvo i vjernici naše Crkve”, dodao je on.

Prema Ustavu CPC Mitropolita CPC-a obavlja Izborni savjet crkve. Kako se to danas nije dogodilo izbor Borisa za mitropolita CPC može biti sporan.

Na to je, prije dva dana, upozorio arhiepiskop Simenon kada je rekao bi se izborom Borisa ušlo u ingerencije Svetog Sinoda.

“Episkop Boris nije podržao naše težnje da se problemi riješe u primjerenoj proceduri, na Sjednici Svetog Sinoda, pa nas ovakav njegov angažman dodatno čudi”, jasan je Simenon.

I on je stava da današnji zbor na Cetinju nema crkveni karakter i zbog toga mu sveštenstvo i monaštvo Episkopije kotorsko – primorske nije prisustvovalo.

Episkopija kotorsko primorska CPC je početkom avgusta saopštila da će ubuduće djelovati samostalno.

Iz Eparhije Podgoričko-dukljanske je ranije saopšteno da se Opštecrnogorski zbor ne može kvalifikovati ni kao svecrnogorski, a ponajmanje saborni i svepravoslavni, i isti nema utemeljenja u kanonima pravoslavne crkve, ni u Ustavu Crne Gore, ni u Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, ni u Ustavu CPC, kao ni u Ustavu njihove Eparhije, tako da ne proizvodni nikakva pravna i crkvena dejstva, niti njih kao pravoslavne hrišćane obavezuju eventualni zaključci.

Eparhija Podgoričko-dukljanska odvojila se 2018. iz CPC zbog neslaganja sa načinom rada mitropolita Mihaila i CPC.

Polemika o današnjem zboru vodila se danima i na društvenim mrežama, a sudeći po komentarima na čelu CPC treba da bude Boris, jer kako su neki navodili mitropolit Mihailo godinama nije ništa uradio da se poboljša status CPC.

Mihailo je intronizovan za mitropolita na Cetinju, 31. oktobra 1998. godine, uz prisustvo episkopa Bugarske pravoslavne crkve i nekoliko hiljada vjernika i poštovalaca Crnogorske pravoslavne crkve.

Šta piše u Ustavu CPC kako se bira Mitropolit:

Na upražnjeni tron Mitropolita Crnogorskoga Sveti Arhijerejski Sinod imenuje Privremenog Administratora Mitropolije, koji obavlja tu dužnost do izbora novoga Mitropolita.

Administrator Mitropolije može biti Episkop i državljanin Crne Gore, a u izuzetnoj situaciji najstariji član Svetog Arhijerejskog Sinoda.

Do izbora novog Mitropolita Crnogorskog:

1) Crnogorskom Pravoslavnom Crkvom upravlja Sveti Arhijerejski Sinod – pod predsjedavanjem Administratora Mitropolije;

2) Ime Administratora Mitropolije se pominje na svim bogosluženjima;

3) Administrator Mitropolije ispunjava sve obaveze Mitropolita Crnogorskoga po članu 9 ovoga Ustava, lišetačaka 11-15 i 18-21 pomenutog člana.

Član 12.

Za upražnjeni Mitropolijski tron Sveti Arhijerejski Sinod formira Izborni savjet i donosi odluku ko može da se kandiduje za Mitropolita, a sve radnje oko izbora trebalo bi da budu završene od tri – šest mjeseci od dana otkad je upražnjen Mitropolijski tron.

Mandat Izbornog savjeta prestaje izborom novog Mitropolita.

Izbor Mitropolita vrši Izborni savjet.

Izborni savjet čine:

Svi Episkopi, sva svještena lica oba reda, kao i svjetovna lica. Svjetovna lica bira Savjet Mitropolije. U Izbornom savjetu broj svjetovnih lica jednak je broju svještenih lica.

Član 14.

Kandidat za Mitropolita Crnogorskoga mora biti:

1) Rodni Crnogorac i državljanin Crne Gore;

2) Aktivni arhijerej CPC visokog bogoslovskog obra-zovanja;

3) treba da ima dobru reputaciju i uživati povjerenjesvještenstva i naroda,

4) ne može biti mlađi od 40 godina.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...