EKONOMSKA SARADNJA TURSKE I BiH: "Obim razmjene trebamo podići na milijardu dolara godišnje"

Više od 36 posto ukupnih turskih investicija odnosi se na prerađivačku industriju, no nisu zanemareni ni finansijski, trgovački, transportni i građevinski sektor, te zdravstvo i poljoprivreda.

  • Ekonomija

  • 06. Sep. 2022  06. Sep. 2022

  • 1

Bosna i Hercegovina i Republika Turska odavno gaje dobre bilateralne odnose i kada je riječ o privredi i ekonomiji, investicijama i podrške ostalim sektorima i granama. Prvi Sporazum o slobodnoj trgovini dvije zemlje potpisale su 2003. godine, dok je revidirani sporazum stupio na snagu prije godinu dana.

Kada smo sporazum tek potpisali obim trgovine iznosio je 70 miliona dolara, potom je porastao na 845 miliona dolara do 2021. godine. Težnja je cifru povećati do milijarde dolara. BiH je, kazali su ranije, veoma važna za turske investitore.

Potencijala ima u energetici, građevinarstvu, oblasti infrastrukture, poljoprivrede i prehrane, farmaceutske industrije, obrazovanja, trgovine.

Sporazum o slobodnoj trgovini između BiH i Turske funkcioniše od 2003. godine. Otad je obim trgovinske razmjene zemalja u konstantnom rastu. Prve godine po zaključenju sporazuma s Turskom smo razmjenjivali robu u vrijednosti višoj od 206 miliona maraka. 17 godina poslije brojka je dosegla 1,46 milijardi KM, povećana je sedam puta. Do kraja prošle godine Turska je investirala gotovo 519 miliona maraka u BIH. To je 3,1% ukupnih investicija.

Više od 36 posto ukupnih turskih investicija odnosi se na prerađivačku industriju, no nisu zanemareni ni finansijski, trgovački, transportni i građevinski sektor, te zdravstvo i poljoprivreda. Direktne strane investije prošle godine iznosile su 147 miliona maraka ili 15,1% ukupnih stranih investicija. Najzanimljivije je da se veliki dio investicija i reinvestira. Turska je važan dobavljač sirovina i komponenti za bh. industriju, sve više bh. firmi koristi tursku opremu i tehnologiju, a i radnu snagu, što u budućnosti znači sve veća ulaganja tamošnjih firmi u BIH.

Obim razmjene dviju zemalja u proteklih pet godina premašio je 5,9 milijardi KM. Pokrivenost uvoza izvozom iznosi 43,5%. Samo prošle godine iz Turske smo uvezli robe u vrijednosti 1,1 milijardu maraka, a izvezli za tek nešto više od 360 miliona. Za prvih šest mjeseci tekuće godine preko turske granice iz BIH otišlo je robe u vrijednosti 187,8 miliona maraka, dok je u BIH ušlo četiri puta više turske robe. No, cilj je daleko veći. Obim razmjene podići na milijardu dolara godišnje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...