"AKO VUČIĆ NIJE ZNAO, PUTIN MU NIJE PRIJATELJ": Rusi huškaju Srbe, ovo nije viđeno još od Miloševića! "Pucnji će početi za mjesec, tri ili godinu dana"

Dokumentarac započinje kadrovima iz tri ruska televizijska informativna programa o barikadama na administrativnoj granici između Srbije i Kosova na Merdaru 31. jula i razgovorom s građanima koji na graničnom prijelazu lijepe naljepnice po automobilskim tablicama, uz tvrdnju da će s tim prestati tek kada se na Kosovo bude vratila vojska i policija.

  • Regija

  • 07. Sep. 2022  07. Sep. 2022

  • 1

Ruska državna televizija ‘Russia Today’, koja program emitira na engleskom jeziku, prikazala je ovih dana dokumentarnu emisiju o Kosovu i Metohiji pod nazivom ‘Srbija: Znakovi rata’, u kojoj je konflikt predstavljen kao jedino pravo rješenje.

Naime, dokumentarna emisija u kojoj dominiraju sugovornici poput srpskog desničara Miše VacićaDamjana Kneževića iz Narodnih patrola, ali i ruskog ambasadora Aleksandra Bocana Harčenka, napravljena je kao privid objektivnog izvještavanja i analiziranja teme, no zapravo je tipična ratno-huškačka propaganda poput one iz Miloševićevog vremena, piše Danas.

Dokumentarac započinje kadrovima iz tri ruska televizijska informativna programa o barikadama na administrativnoj granici između Srbije i Kosova na Merdaru 31. jula i razgovorom s građanima koji na graničnom prijelazu lijepe naljepnice po automobilskim tablicama, uz tvrdnju da će s tim prestati tek kada se na Kosovo bude vratila vojska i policija.

‘Srbija ima pravo stvoriti ‘srpski svet’ koji će živjeti u miru i slobodi’

U emisiji je navedeno i da Marko Jakšić iz Patriotskog pokreta sa KiM, naslućuje da će pucnji, u smislu rata, početi za “mjesec, tri, ili godinu dana”.

Odjeven u majicu s velikim slovom Z, desničar Miša Vacić poručio je “da je vrijeme da se pitanje Kosova riješi onako kako je Rusija napravila s Krimom i da Srbija ima pravo, kroz specijalne operacije, stvoriti srpski svijet koji će živjeti u miru i slobodi”.

Osim toga, i paravojnoj formaciji, takozvanim Narodnim patrolama, dan je veliki prostor, a opisani su kao “patrioti koji će odbraniti srpski narod od svakog ko ga po njihovom mišljenju ugrožava, pa i od migranata”.

“Nećemo ostaviti ni jedno dijete, makar ono živjelo u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, na Kosovu. Dužnost naše generacije je da osiguramo da niko ne bude ostavljen, niko zaboravljen. Mnogo ratnih veterana je s nama, mnogo ljudi koji su prošli Siriju, Ukrajinu, bombardiranje 1999”, kaže za RT u razgovoru osnivač formacije Narodna patrola Damjan Knežević , koji je kritizirao i vlasti Srbije, jer među njima ima onih koji su naklonjeni Zapadu.

Tri razloga za konflikt

Jedan od sugovornika u emisiji bio je i ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, koji je govorio o potrebi da se u Srbiji otvori ruska vojna baza, kako bi se napravila „protuteža američkoj, odnosno NATO bazi na Kosovu“. On je naveo i tri razloga za konflikt, a to je da Zapad gura Srbiju ka uvođenju antiruskih sankcija, da je Srbija prisiljena priznati Kosovo i da Srbiji prijeti prekid snabdjevanja jeftinim plinom.

Russia Today je u emisiji život Srba na Kosovu usporedila sa životom Srba u Hrvatskoj u vrijeme Oluje i taj dio priče ilustriran je snimcima srpskih izbjeglica devedesetih godina. Prikazane su i snimke NATO bombardiranja Jugoslavije i srpskih svetinja na Kosovu koje su uništili albanski ekstremisti. U emisiji su korišteni dijelovi iz govora patrijarha Porfirija i Aleksandra Vučića.

‘Ruska ratno huškačka propaganda’

Za dokumentarnu emisiju ‘Srbija: Znaci rata’ Bojan Kostreš, iz Lige socijaldemokrata Vojvodine kaže da je ta emisija tipična ratno huškačka propaganda.

“Uostalom, Russia Today je propagandistički alat Putinovog režima i zato me takva emisija ne čudi. Čudi me što nisu zabranjeni kao u cijeloj EU. Aleksandar Vučić, ako do sada nije znao, a sumnjam da nije, mora razumjeti da mu putinovska Rusija nije prijatelj, a da će se svako zveckanje oružjem najprije i najviše obiti o glavu Srbiji”, rekao je Kostreš. Dodao je i da Srbija i Kosovo trebaju sagledati realnost, a da je jedina šansa za sve odustajanje od zamrznutog konflikta, uz ubrzanje EU integracija.

‘Rusija vrši pritisak na Srbiju jer slijedi formiranje Vlade’

Dragan Šormaz iz Srpske napredne stranke (SNS) podsjeća da godinama govori kako Rusija vodi hibridni rat protiv Srbije, a da je centar tih aktivnosti njihova ambasada, ali tu su i (humanitarni) centar u Nišu, neke stranke (minorne), mnogi novinari (čak cijele redakcije), nevladine organizacije, pojedinci…

“Nasilni protesti u ljeto 2020. njihovo su djelo, a razlog je bio Washingtonski sporazum. Tada su se mnogi mediji, pa i opozicijski upinjali da kažu kako nema dokaza za moje izjave, svatko iz svojih razloga. Sada je situacija mnogo gora, baš zato što tada neprijatelje državi nismo razmontirali i zato što nismo uveli sankcije Rusiji i tako pokazali da jesmo Europa, a ne dio njihovog kaganata”, navodi Šormaz.

On ocjenjuje i da su emisije poput ove na Russia Today, tekstovi u tisku, emisije na nacionalnim frekvencijama u kojima gostuju ratni zločinci i diletanti iz 90-tih, pojačanog intenziteta, jer slijedi formiranje vlade i Rusija vrši pritiske na Srbiju kako ne bi bila izabrana vlada koja bi im uvela sankcije.

‘Tako bi Rusija dobila nestabilost na Balkanu, a štetu bi pretrpjela Srbija’

“Rusija se miješa u izbor nove vlade. Obzirom da gube rat u Ukrajini, žele izazvati nove potrese u Europi kako bi sebe rasteretili barem malo od savezničkog pritiska. To je Rusija uvijek radila, radi i radit će ako joj u budućnosti budemo dozvoljavali. Zato treba izabrati odmah proeuropsku vladu, uvesti sankcije Rusiji, zatvoriti centar u Nišu, slanje njihovog ambasadora nazad u Moskvu”, primjećuje Šormaz.

Ambasador Harčenko, kaže sugovornik Danasa, jasno pokazuje da Rusija ne poštuje politiku vojne neutralnosti. On želi izazvati nesigurnost u regiji i Srbiju postaviti na mjesto destabilizatora.

“Na taj način Rusija bi dobila nestabilost na Balkanu, a štetu bi pretrpjela Srbija”, zaključuje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...