BOGATSTVO JE U RAZLIKAMA: Šta je ajvar, šta pinđur, a šta malidžano?

Dok ljudi na Balkanu i dalje raspravljaju čiji je ajvar "pravi", stranci i ne znaju po čemu se tačno razlikuje od pinđura ili, primjerice, ljutenice. A kad se u igru uključe i zakuska, ćopulu, malidžano.

  • Jeste li znali

  • 08. Sep. 2022  08. Sep. 2022

  • 0

Zato je TasteAtlas predstavio grafiku na kojoj su se našli tradicionalni namazi od povrća koji se spremaju u zemljama Balkana - s istaknutim sastojcima za pripremu kako bi se jasno uočile razlike.

Za početak, ajvar se pravi samo od pečene crvene paprike, piše Nova.rs.

U ljutenicu, osim paprike, idu paradajz, ljuta papričica i bijeli luk. Pinđur je “slatka” verzija ljutenice i pravi se od pečene paprike, paradajza i bijelog luka.

Malo manje poznata kod nas je zakuska, rumunska jesenska delikatesa u teglici, od pečenog plavog patlidžana, pečene paprike, bijelog luka i kuhanog paradajza.

Ćopulu je varijacija na temu, s obzirom na to da u njega ide pečeni plavi patlidžan, pečena crvena paprika, pečeni paradajz i bijeli luk.

Malidžano je jedini u kojem ne prevladava crvena boja paprike. Karakterističan je za Sjevernu Makedoniju i u njemu se miksaju pečeni plavi patlidžan, pečena zelena paprika, bijeli luk i senf.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...