NAKON SMRTI KRALJICE ELIZABETE II: Charles je novi britanski kralj

On automatizmom postaje kralj kao najstariji sin Elizabete II. Nasljeđuje titulu čelne osobe Commonwealtha, kao i imovinu.

  • Svijet

  • 08. Sep. 2022  08. Sep. 2022

  • 1

Charles, sin kraljice Elizabete II. koja je preminula u 97. godini, novi je britanski kralj.

On automatizmom postaje kralj kao najstariji sin Elizabete II. Nasljeđuje titulu čelne osobe Commonwealtha, kao i imovinu.

U prošlosti je kraljica izrazila želju da Charles preuzme Commonwealth. “Moja je iskrena želja da Commonwealth nastavi nuditi stabilnost i kontinuitet za buduće generacije i da će jednog dana princ od Walesa nastavi važan posao koji je započeo moj otac 1949.”, rekla je 2018. godine.

Charles (73) čekao je desetljećima da postane kralj i princ je s najdužim stažom u britanskoj povijesti. On je najstarije od četvero djece koje su rodili kraljica i njezin pokojni suprug princ Philip.

Kada je njegova majka preuzela prijestolje u dobi od 25 godina, on je postao britanski nasljednik u dobi od 3 godine. Charlesove titule uključuju one princa od Walesa, vojvode od Cornwalla, vojvode od Rothesaya i grofa od Carricka.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...