DA LI JE OVO NAJSKUPLJA KUĆA U HRVATSKOJ: Cijena za 32 kvadrata je frapantna

Nalazi se u Umagu, nadomak obale

  • Regija

  • 09. Sep. 2022  09. Sep. 2022

  • 0

U starom gradskom jezgru Umaga prodaje se mala kuća od 32 kvadrata, po cijeni od 2.870.000 kuna ili oko 382.000 eura, što zaista zvuči nevjerovatno. To je otprilike 12 hiljada eura po kvadratu.

Kućica je smještena uz samu obalu, na šetalištu Sv. Pelegrina, a vlasnica je odlučila da je proda po toj cijeni - ponudivši je istovremeno Republici Hrvatskoj, Istarskoj županiji i Gradu Umagu, jer se radi o kulturnom dobru pa ostvaruju pravo preče kupovine, piše Glas Istre.

Međutim, na posljednjoj sjednici umaškog Gradskog vijeća, opštinari su jednoglasno izglasali nepostojanje interesa za korištenje prava preče kupovine za navedenu nekretninu.

Naime, kako je pojasnila zamjenica sekretara Upravnog sektora za upravljanje imovinom, izgradnju i održavanje II., Maja Galović, radi se o nekretnini koja se nalazi na atraktivnoj lokaciji u starogradskom, historijskom jezgru.

Prikazana kuća je kulturno dobro jer starogradsko jezgro naselja Umag predstavlja dio naselja upisan u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Na osnovu toga i u skladu sa Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, prije nego što izloži kuću tržišnoj prodaji -  vlasnica najprije mora da je ponudi državi, Županiji i Gradu Umagu, za istu kupoprodajnu cijenu i uz isplatu ponuđene cijene u roku od 30 dana od dana zaključenja ugovora.

S obzrom na to da Županija nije pokazala interesovanje za ovu kupovinu, morao se izjasniti Grad Umag.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...