BARONESA ARMINKA HELIĆ O SMRTI KRALJICE ELIZABETE DRUGE: "Bila mi je uzor i utočište"

Ako bih razmišljala o nekadašnjoj Jugoslaviji i kraljevskoj porodici te države, mislila sam o tome da su svoju zemlju napustili u teškim vremenima tokom Drugog svjetskog rata i podržavali one koji su bili na pogrešnoj strani historije.

  • Društvo

  • 10. Sep. 2022  10. Sep. 2022

  • 0

"Nikada nisam imala čast sresti se s Njenim Veličanstvom, kraljicom Elizabetom Drugom, mada sam bila počastvovana biti pored nje", rekla je baronesa Arminka Helić.

Govoreći u Domu lordova, nakon smrti britanske kraljice, ona je ispričala svoju priču:

"Nisam odrasla u Velikoj Britaniji, pa ni u monarhiji.

Kraljica Elizabeta nije bila moja svakodnevica tokom djetinjstva i izgradnje identiteta, kao što jeste vama u ovom parlamentarnom domu, u ovoj državi i širom Komonvelta.

Ako bih razmišljala o nekadašnjoj Jugoslaviji i kraljevskoj porodici te države, mislila sam o tome da su svoju zemlju napustili u teškim vremenima tokom Drugog svjetskog rata i podržavali one koji su bili na pogrešnoj strani historije.

Ipak, kako sam proučavala jezik i književnost ove države - Velike Britanije - na univerzitetu, te kada sam se ovdje pojavila kao izbjeglica, vrline i principi pokojne kraljice pokazali su mi drugačiju, časnu verziju monarhije. Vrijednosti koje je Elizabeta Druga utjelotvorila, vrijednosti su koje su mi pri srcu i zbog čega je Velika Britanija sada moj dom.

Osjećaj služenja kojeg se ona tako postojano držala i koje je odlučila definirati kao temelje svoje vladavine, bili su primjer i inspiracija za sve nas na javnoj sceni.

Kraljica nas je podsjećala da, tokom perioda velikih promjena politike, društva, tehnologije, postoje vrijednosti koje su trajne.

U vremenima nesigurnosti i podjela, ona je bila snaga koja je objedinjavala i bila primjer kako treba djelovati i kako treba služiti građanima.

Njenom vodstvu divili su se i poštivali ga širom svijeta.

Jedna izbjeglica iz Irana, koji sada službuje u Ujedinjenim narodima jutros mi je rekao da je ona bila uzor i utočište za svakoga, bez obzira odakle dolazio.

Za ljude ove države, Komonvelta, sve u svijetu, kraljica je predstavljala ideal smjernosti i posvećenosti poslu koji daje nadu i sigurnost.

Za one, poput mene, koji su u ovu državu došli kao izbjeglice i imigranti, kraljica nas je ujedinila u našem divljenju i ljubavi prema njoj. Zbog toga smo postali Britanci. Bila nam je svjetionik koji nas je vodio kroz mračna vremena, svojim je djelima pokazivala kako i mi trebamo raditi. Ostat će duboko u našim srcima.

Moje su misli sada s njenom porodicom, njegovim veličanstvom kraljem. Naša bol samo je sjenka onoga što oni osjećaju, oni - koji su je voljeli najviše, kojima je bila majka i baka.

Izražavam Njegovom Veličanstvu, kralju Charlesu Trećem svoju lojalnost i podršku i molim se za njegovu dugu vladavinu", rekla je baronesa Helić tokom svog govora u Domu lordova Britanskog parlamenta.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...