Gastro
SAVJET NUTRICIONISTE: Tri vrste voća koje bi trebalo jesti svaki dan
03. Apr. 20240
Zapravo, promjena u prirodi toliko je opipljiva da tradicionalna kineska medicina u ovo doba govori o petom godišnjem dobu, takozvanom kasnom ljetu, koje je povezano s elementom zemlje.
Gastro
11. Sep. 2022
0
KRAJ ljeta i početak jeseni vrijeme je velike raznolikosti kad su u pitanju voće i povrće. Brojni ljetni primjerci su još uvijek dostupni, a polako dolaze i neki drugi, koji najavljuju promjenu godišnjeg doba.
Zapravo, promjena u prirodi toliko je opipljiva da tradicionalna kineska medicina u ovo doba govori o petom godišnjem dobu, takozvanom kasnom ljetu, koje je povezano s elementom zemlje.
Naše tijelo i dalje cijeni svježe i lagane obroke. Mnogi ljudi čiste organizam od opuštenosti godišnjeg odmora. Slijede najbolje vrste voća i povrća u kojima možete uživati cijeli septembar.
U ljetnim šetnjama užitak je brati smokve direktno sa stabla i kušati ih u hladu. No, osim što su divne za osjetila, još su bolje za vaš organizam. Sadrže prirodne šećere koji vam daju energiju, vlakna važna za probavu i minerale poput kalcija, kalija i magnezija za zdravlje kostiju.
Nakon vrućeg ljeta dolazi najbolja nagrada: sočno i slatko grožđe puno vrijednih nutrijenata. Pored prirodnih šećera, tu su vlakna i vitamin C. Međutim, ono po čemu se grožđe najviše ističe nesumnjivo su antioksidansi. Resveratrol je najpoznatiji, a njegova sposobnost neutralizacije slobodnih radikala povezana je s većom kardiovaskularnom i antikancerogenom zaštitom.
Ako ih jedete s kožicom, možete bolje iskoristiti antioksidanse i dobiti više vlakana, što ublažava zatvor i potiče čišćenje organizma od toksina.
Kruška se preporučuje posebno onima koji pate od hipertenzije jer je bogata kalijem i velikom količinom vode, pa djeluje kao diuretik. Prisutnost vlakana i flavonoida veća je u kori kruške nego u njenom mesu. Ako odaberete organski uzgojene kruške, možete ih jesti s korom bez opasnosti od unosa pesticida.
U kasno ljeto počinje sezona jabuka. Iako tijekom godine na tržnicama možemo pronaći puno sorti, one sada počinju prirodno sazrijevati i imaju bolji okus. Jabuka, koju svi dobro podnose, lagana je i bogata vitaminom C: komadić od 150 grama osigurava 30 posto dnevne potrebe i samo 75 kalorija.
Njene kiseline i soli potiču probavne izlučevine i djeluju antiseptički, pa budi apetit, poboljšava probavu i pomaže u održavanju oralne higijene. Također, ima vrlo vrijedno vlakno: pektin. Ne samo da pogoduje crijevnom tranzitu i štiti bakterijsku floru već pomaže u smanjenju razine kolesterola.
Breskve, lagani laksativ i diuretik, osiguravaju tri vitamina koji pridonose odgađanju starenja: jedna breskva od oko 200 grama osigurava 33 posto dnevne potrebe vitamina C, 15 posto vitamina A i 10 posto vitamina E.
Ispratite ljeto šetnjama po selu, a usput berite ove divne bobice. Slatkoća njihovih šećera prožima se s blago kiselkastim okusom, a u svojoj unutrašnjosti kriju vrlo vrijedne hranjive sastojke: vlakna, vitamine C i E, folnu kiselinu i nešto željeza. Ali iznad svega, kao i druge bobice, pružaju antioksidativni učinak pomoću svojih antocijana. Antocijanini, zaslužni za ljubičastu boju kupina, štite zdravlje kardiovaskularnog sustava i jačaju imunološki sustav.
Zbog svog bogatstva željezom, folnom kiselinom i vitaminom C posebno je korisna anemičarima. Osim toga, bogata je kalijem. Nedavne studije identificirale su do 13 različitih polifenolnih antioksidansa u blitvi, koji su povezani s poboljšanim zdravljem kardiovaskularnog sustava i regulacijom šećera u krvi.
Odlaskom ljeta vraćaju se kupušnjače na velika vrata. Među prvima stiže kupus koji se može jesti sirov u jesenskim i zimskim salatama i koji se može kiseliti, čime se dobiva savršen probiotik koji jača crijevnu floru.
Ovo povrće bogato je vitaminima C i E, ali pruža i dobru dozu vitamina skupine B, posebice folne kiseline. Također osigurava kalcij u obliku koji tijelo lako apsorbira.
Ne samo da su lagane i bogate mineralima i vitaminima skupine B već pružaju i solidne doze selena i vitamina D. Selen i drugi antioksidansi štite tijelo od propadanja stanica.
Ljeti je poriluk tanji, a kako se bliži jesen, sve je deblji, a okus mu je intenzivniji, pa je idealna namirnica za ovo doba. Poput luka i češnjaka, svojih bliskih srodnika, obiluje spojevima sumpora koji jačaju imunitet i poboljšavaju cirkulaciju.
(Index.hr)
Vijesti
ČEKAM KIŠU, DA NAS ZALIJE…: Donosimo vremensku prognozu za narednih nekoliko dana
Prije 6 min0
Svijet
KRITIČNA POMORSKA RUTA ZA GLOBALNU TRGOVINU: Prihodi od Sueckog kanala pali za 50 posto zbog tenzija u Crvenom moru
Prije 6h0
Regija
PATRIOTSKI POKRET OTPORA "LOVEĆENSKE STAZE": "Podrška rezoluciji UN o genocidu u Srebrenici"
Prije 6h0
Ekonomija
NEVJEROVATNA PRIČA BOSANCA: Prodao auto i sa 2.500 eura otišao u Austriju, danas obrće milione
Prije 6h0
Gastro
ZA RUČAK, VEČERU ILI UŽINU, POTPUNO JE SVEJEDNO: Na brzinu napravite izvrsne kolutića sa feta sirom, obožavaju ih sve generacije (VIDEO)
27. Apr. 20240
Gastro
SVAKOG PETKA ISPOČETKA: Danas pravimo izvrsne ćufte u paradajz sosu i ne zaboravite pire krompir… (VIDEO)
26. Apr. 20240
Gastro
JEFTINO, BRZO, A NEVJEROVATNO UKUSNO: Danas pravimo pečeni krompir na malo drugačiji način, još kad napravite zelenu salatu… (VIDEO)
Prije 19h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.