 
                            
                        Gastro
KINEZI OVAJ PERIOD NAZIVAJU 5. GODIŠNJIM DOBOM: Najbolje vrste voća i povrća koje možete jesti u septembru
11. Sep. 20220
Iako je bilo koja vrsta voća dobra i bitna za zdraviju prehranu, određene vrste mogu maksimalizirati unos hranjivih tvari. Nutricionist James Vickers izdvojio je tri vrste voća koje bismo trebali jesti svaki dan, nutritivno su vrlo zdrave i hranjive te mogu značajno obogatiti prehranu.
Gastro
03. Apr. 2024
0
Voće je prepuno vitamina, vlakana i antioksidansa, a u idealnom slučaju trebalo bi ga jesti svaki dan i to nekoliko puta dnevno.
Iako je bilo koja vrsta voća dobra i bitna za zdraviju prehranu, određene vrste mogu maksimalizirati unos hranjivih tvari. Nutricionist James Vickers izdvojio je tri vrste voća koje bismo trebali jesti svaki dan, nutritivno su vrlo zdrave i hranjive te mogu značajno obogatiti prehranu.
Maline
Kao prvu, vrlo zdravu i nutricionistički bogatu namirnicu, nutricionist je izdvojio maline. “Malo ljudi to zna, ali maline su jedno od voća koje je najbogatije vlaknima koje možete jesti kao dio zdrave prehrane. Imaju vrhunska zaštitna svojstva koja mogu pomoći u zaštiti vaših stanica od oštećenja, poput magnezija, vitamina K i vitamina C”, tvrdi nutricionist.
Međutim, ako maline nisu voće koje volite jesti, možete odabrati i neku drugu vrstu bobičastog voća, poput jagoda, kupina, borovnica ili crnog ribiza. Vickers preporučuje da se dnevno konzumira jedna šalica odabranog voća.
Banane
Banane su omiljeno voće koje predstavlja dobar izvor pektina, topivog vlakna ključnog za zdravlje crijeva. Također, škrob u bananama ima prebiotički učinak koji može potaknuti rast dobrih bakterija u crijevima, prenosi Express. Osim po vlaknima, banane su poznate i po drugim nutrijentima.
“Kada je riječ o esencijalnim mikronutrijentima, u bananama se nalazi i kalij koji može pomoći u održavanju zdravijeg krvnog tlaka i dobrog zdravlja srca”, ističe Vickers.
Šljive
Posljednje voće koje bismo, prema nutricionistu, trebali često jesti su šljive. “Uz visoku koncentraciju antioksidansa, dodavanje ovog voća prehrani može pomoći tijelu u borbi protiv štetnih spojeva poznatih kao slobodni radikali. Slobodni radikali povezani su sa zdravstvenim stanjima poput dijabetesa i raka, a redovito jedenje šljiva moglo bi smanjiti šanse od razvoja bolesti”, ističe on, prenosi Express.
Uz to, nutricionist ističe da su šljive voće koje sadrži malo šećera, što ih čini odličnom opcijom za one koji žele bolje kontrolirati razinu šećera u krvi.
Ekonomija
EKONOMSKI ANALITIČAR ZORAN PAVLOVIĆ: "Moramo popraviti poljuljani ugled koji imamo, jer investitori..."
Prije 32 min0
Estrada
SAŠA LOŠIĆ NA KONCERTU POSVETIO PJESMU HALIDU: "Zadužio je nas rokersku raju"
Prije 47 min0
Evropa
DRAMA U NJEMAČKOJ: Aerodrom u Berlinu privremeno obustavio letove zbog...
Prije 1h0
Sport
"SB" I SARAJEVO FIGHT NIGHT: Iron Puki u prvoj rundi nokautirao Rufa, a Avdić deklasirao... (FOTO)
Prije 1h0
Gastro
OVO JE JEDINO POVRĆE KOJE JE BOLJE SMRZNUTO NEGO SVJEŽE: S tim se slažu i kuhari
29. Okt. 20250
Gastro
ČISTI UŽITAK: Ovaj recept za cheesecake će oduševiti sve
30. Okt. 20250
Gastro
POSLASTICA ZA VIKEND: Još danas napravite desert kojim su se sladili naši stari...
Prije 17h0
Gastro
KULINARSKI KLASIK SRIJEDOM: Na briznu napravite ukusnu piletinu s graškom i kukuruzom i oduševite ukućane (VIDEO)
29. Okt. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.