ANTHONY BLINKEN, AMERIČKI ŠEF DIPLOMACIJE: Ukrajina je postigla značajan napredak u protuofenzivi

"Rusija je počinila ovu agresiju. Mislim da je, s obzirom na cijenu koju plaća, može i treba zaustaviti", rekao je.

  • Svijet

  • 13. Sep. 2022  13. Sep. 2022

  • 1

Američki šef diplomacije Antony Blinken rekao je u ponedjeljak da je ukrajinska protuofenziva protiv ruske vojske još uvijek na samom početku, ali da su ukrajinske snage postigle "značajan napredak".

Blinken, koji je u Meksiku na ekonomskim razgovorima, upitan je za svoju procjenu stanja u Ukrajini.

Ukrajinske snage zauzele su desetke mjesta u posljednjih nekoliko dana, nakon što je Moskva u subotu napustila svoju glavnu utvrdu u sjeveroistočnoj Ukrajini, što je bio njezin najteži poraz od prvih dana agresije na Ukrajinu.

Metodično isplanirano

"Ono što su učinili vrlo je metodično isplanirano i naravno ima značajnu potporu Sjedinjenih Država i mnogih drugih zemalja u smislu osiguravanja da Ukrajina u svojim rukama ima što joj je potrebno za vođenje te protuofenzive", rekao je Blinken tokom konferencije za novinare u Ciudad de Mexicu.

Blinken je rekao da će se sukob u Ukrajini vjerovatno nastaviti neko vrijeme budući da Rusija još uvijek ima vrlo značajne snage i oružje u Ukrajini koje još uvijek koristi "neselektivno" protiv civila i civilne infrastrukture.

"Rusija je počinila ovu agresiju. Mislim da je, s obzirom na cijenu koju plaća, može i treba zaustaviti", rekao je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...