KONTROVERZNA ODLUKA: Europski parlament imenovao novog generalnog sekretara...

Odluku o tome ko će dobiti čelni položaj donosi 14 potpredsjednika Europskog parlamenta i pet članova savjetodavnog ureda poznatih kao kvestori.

  • Evropa

  • 13. Sep. 2022  

  • 2

Europski parlament imenovao je u ponedjeljak Talijana Alessandra Chiocchettija za svog novog glavnog tajnika u kontroverznoj odluci.

Chiocchetti će 1. januara naslijediti Nijemca Klausa Wellea koji je na toj najvišoj parlamentarnoj dužnosti od 2009. godine.

Portal Politico je izvijestio, pozivajući se na anonimne izvore, da je Chiocchettijevo imenovanje dio zakulisnog dogovora.

Odluku o tome ko će dobiti čelni položaj donosi 14 potpredsjednika Europskog parlamenta i pet članova savjetodavnog ureda poznatih kao kvestori.

Nakon saslušanja ispitivanja četvorice kandidata, održano je "pažljivo vijećanje" te je odluka o imenovanju Chiocchettija donesena "vrlo velikom većinom", navodi se u saopćenju Europskog parlamenta. Ipak, nije objavljeno ko je glasao za njega.

To je imenovanje izazvalo oštre kritike Zelenih i Socijaldemokrata EU-a. Potpredsjednica Europskog parlamenta Heidi Hautala iz Zelenih, rekla je da je proces odabira bio neadekvatan, a svaki kandidat se predstavljao samo deset minuta.

Chiocchetti je trenutačno šef kabineta predsjednice Europskog parlamenta Roberte Metsole.

Takvi dogovori nisu neuobičajeni ni pri raspodjeli mjesta u drugim institucijama EU-a, no parlament na ovaj način do sada nije izazivao veću pozornost.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...