"SB" NA PRESSU ORUŽANIH SNAGA: Podžić i Mašović najavili ocjenjivanje pješadije na Manjači (FOTO)

Podžić je uputio riječi podrške, ali i optimizma kojim je izrazio svoju sigurnost i vjeru u vojnike OSBiH da će na predstojećem ocjenjivanju na Manjači uspješno položiti ispit.

  • Vijesti

  • 13. Sep. 2022  

  • 0

U Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu danas je predstavljena vježba "Kombinirani napor 22" kojim je najavljeno finalno ocjenjivanje jedinica OS BiH koje će biti na Manjači iduće sedmice.

Tim povodom, ministar obrane BiH Sifet Podžić i načelnik Oružanih snaga BiH general-pukovnik Senad Mašović predstavili su predstojeću vježbu "Kombinirani napor 22" i NATO ocjenjivanje Bataljonske borbene grupe lake pješadije OSBiH koje će se odvijati na Manjači od 19. do 23. septembra.

Podžić je uputio riječi podrške, ali i optimizma kojim je izrazio svoju sigurnost i vjeru u vojnike OSBiH da će na predstojećem ocjenjivanju na Manjači uspješno položiti ispit.

"Time će BiH dobiti do sada najveću vojnu jedinicu koja će ući u okvir NATO snaga koje stojeje na raspologanje UN, EU itd. Oružane snage BiH će tako stati rame uz rame sa najrazvijenijim vojnim snagama svijeta, a time ćemo biti korak bliže pridruživanju NATO bloku", rekao je Podžić.

On dodaje da su OSBiH uključene u NATO ocijenjivanje spremnosti još od 2020. godine, a u periodu od 2011. do 2018. godine je ocijenjeno 11 manjih jedinica, međutim ovo će biti najveća formacija koja će proći vrijednovanje.

"Deklarisanje ove velike borbene grupe od 819 vojnika je veoma zahtijevan posao, ne samoo za BiH nego i za mnogo razvijenije zemlje svijeta. To je sve mnogo teže u ekonomskim i političkim okolnostima kakve vladaju u našoj zemlji", kazao je ministar.

Nada se će ocijenjivanje na Manjači proći kvalitetno, da će vojna jedinica biti na visini zadatka i da ćemo svi biti ponosni.

Načelnik Oružanih snaga BiH general-pukovnik Senad Mašović istakao je kako je ovo najvažniji događaj za vojnu formaciju u BiH u ovoj godini.

"Uspješnim ocjenjivanjem OSBiH, imat ćemo jedinicu ranga ojačanog bataljona spremnu i rapsoloživu za NATO koncept operativnih snaga. Mislim da je veoma bitno napomenuti da ovakav NATO program je veoma praktičan alat koji je usvojen na samitu NATO-a 1999. godine koji ima za cilj podići stepen usklađenih aktivnosti članica NATO saveza i partnera - alat koji je nama bitan i značajan", poručuje Mašović.

Napominjemo, od 19. do 23. septembra na poligonu Manjača ekspeti iz NATO saveza će provoditi finalno ocjenivanje Bataljonske borbene grupe lake pješadije OSBiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...