JOŠ UVIJEK ZAOSTAJU ZA BOSNOM I HERCEGOVINOM: Minimalna cijena rada u Srbiji od 1. januara bit će...

Podsjetimo, minimalna plata u Bosni i Hercegovini koja je na snazi od 1. januara 2022. iznosi 543,00 KM u Federaciji BiH, a 590,00 KM u Republici Srpskoj.

  • Ekonomija

  • 14. Sep. 2022  

  • 1

Minimalna cijena rada u Srbiji od 1. januara bit će 230 dinara (1,96 eura) po satu, odnosno 40.020 dinara /341 eura/ mjesečno, objavio je ministar finansija Srbije Siniša Mali.

On je poslije sjednice Socijalno-ekonomskog savjeta rekao novinarima da je to povećanje od 14,3 posto, i procentualno gledano najveće povećanje ikada.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović ocijenio je da su povećanja minimalca svake godine sve veća, ali sve je veća i razlika između minimalca i vrijednosti minimalne potrošačke korpe.

– Vlada Srbije, ni poslodavci nisu prihvatili naše prijedloge. Ostaje da se oni koji primaju minimalac i približno njemu bore za opstanak, egzistenciju i budućnost – rekao je Orbović.

Podsjetimo, minimalna plata u Bosni i Hercegovini koja je na snazi od 1. januara 2022. iznosi 543,00 KM u Federaciji BiH, a 590,00 KM u Republici Srpskoj.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...