SLOM ANE BRNABIĆ U DOMU OMLADINE: Svjedoci otkrivaju detalje (VIDEO)

Pod oreolom prve gay premijerke otpočeo je mandat Brnabić, a ovaj, koji će vjerovatno biti i posljednji obilježila je zabrana Europridea i šetnje gradom.

  • Regija

  • 14. Sep. 2022  14. Sep. 2022

  • 2

Oni koji su jučer bili u Domu omladine kažu da je premijerka Srbije Ana Brnabić bila na ivici suza nakon skandiranja da je bijednica, lažljivica i besramna osoba. Nije Ana to očekivala, ali nije da je takav stav građana neočekivan.

Pod oreolom prve gay premijerke otpočeo je mandat Brnabić, a ovaj, koji će vjerovatno biti i posljednji obilježila je zabrana Europridea i šetnje gradom, piše Nova.rs.

Trebalo je Ana sama da se povuče i da stane rame uz rame sa ljudima kojima se šetnja ne dozvoljava. Trebalo je i da bude prva u redu na na otvaranju Pridea ispred Palate Srbija, ali nje nije bilo. Jednostavno, nema je nigdje u borbi manjine protiv diktature koju sprovodi većina. Zato joj se desio Dom omladine i suze kojima neće pomoći nikome.

Nakon što je MUP zvanično zabranio održavanje šetnje u okviru Europridea u Beogradu, više desetina aktivista okupilo se jučer ispred Doma omladine kako bi poslali poruku premijerki. Aktuelna, ali i buduća predsjednica Vlade najavila je dolazak na Međunarodnu konferenciju o ljudskim pravima, događaj koji je trebalo da otvori.

Točak sudbine nevjerovatno se zavrtio i poželio da se konferencija o pravima otvara u trenutku kada se ista prava zabranjuju – pravo na šetnju, na iskazivanje svog stava, na seksualnost i slobodu.

Da paradoks bude još veći, osoba kojoj se prava uskraćuju, ali i koja za njih ništa nije uradila sa najviše pozicije u zemlji stigla je u Dom omladine uz veliko negodovanje prisutnih.

Umjesto podrške i riječi dobrodošlice, Brnabić su dočekali transparentni "Hoćemo pride" i "Premijerka zabranjuje ljudska prava". Već na ulazu osjetilo se da Brnabić neće imati običnu konferenciju.

Nakon svečanog otvaranja aktivisti su ušli na događaj i zahtijevali "Hoćemo pride i šetaj sa nama".

Šokirana, premijerka nije odgovorila da li će šetati, ali je kazala da šetnju niko ne može da im zabrani.

Možda je Brnabić očekivala da će joj zajednica kojoj pripada dati podršku, ali desilo se upravo obratno – uslijedila su izvikivanja, zviždanja i prekoravanja premijerke.

Očevici tribine u Domu omladine kažu da se jasno vidjelo da je premijerki bilo izuzetno neprijatno tokom konferencije o ljudskim pravima.

"Bila je dosta emotivnija nego što je inače u javnim nastupima, nije joj bilo svejedno uopće. Videlo se da joj je izuzetno neprijatno“, kaže naš izvor.

Još na početku tribine, dok je ulazila, gay premijerki su zviždali pripadnici njene populacije, sa povicima "Hoćemo Pride!". Bilo je i onih koji su postupak premijerke vidjeli kao besraman.

"Ja sam njoj rekao – kako te nije sramota, uradi nešto. Ona je pogledala i nastavila da ignoriše, i onda sam se ja prodrao nemoćno – ‘bijednice’. Sjetio sam se da joj otpjevam 'Drugarice, lažljivice', tako se zvalo i otvoreno pismo koje smo prije nekoliko godina poslali premijerki. Počeo sam da pjevam, pridružili su mi se, a kasnije se ta pjesma čula i u sali. U sali smo joj vikali ‘uuuuu’. Po mom mišljenju, bilo je potpuno besramno da ona poslije takve odluke o zabrani šetnje dolazi na konferenciju o ljudskim pravima i da se pravi da je ona nešto uradila za nas. Ona je rekla i kako mi nju mrzimo, kako je ona diskriminisana. Apsurd je da premijerka jedne zemlje ne zna šta je diskriminacija", iskreno je naveo u izjavi za Novu Aleksandar.

Pored Aleksandra, bilo je očevidala koji su tvrdili da premijerki nije bilo svejedno tokom jučerašnjeg dana.

"Sigurno joj nije bilo svejedno, osoba koja je bila prva otvoreno gay ministarka i prva otvoreno gay premijerka u Srbiji, što je tada bilo dočekano s opštim odobravanjem LGBT zajednice, sada je ključni pripadnik režima koji ih otvoreno prezire i ukida im prava, a upravo nju koristi kao alibi da je liberalan“, podvlači jedan od očevidaca iz Doma omladine.

Iako dolazi iz konzervativne partije, mnogi su smatrali da će Brnabić sa svojim liberalnim "bekgraundom" oličenom u tome što godinama živi sa partnerskom otvoriti vrata LGBT osobama u Srbiji. Nakon jučerašnje odluke MUP-a i otvorenog skandiranja protiv nje, Brnabić će ostati upamćena ne kao prva gay premijerka u Srbiji, već kao prva gay premijerka za čiji mandat je zabranjena šetnja.

To svakako jeste dovoljno za očaj.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...