NASTAVLJENO SUĐENJE MUTAPU I OSTALIM: Svjedok vidio rotaciona svjetla i povrijeđene osobe u noći stradanja Dženana Memića

Za prikrivanje dokaza sudi se Zijadu Mutapu, njegovoj kćerki Alisi Ramić (ranije Mutap), tadašnjem šefu Odsjeka za saobraćajne istrage Hasanu Dupovcu, policajcu Josipu Bariću i radniku hotela Muameru Ožegoviću.

  • Hronika

  • 15. Sep. 2022  

  • 0

Na suđenju za prikrivanje dokaza u istrazi o stradanju Dženana Memića 2016. godine u Sarajevu, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine kazao je kako je, iz hotela u kojem je radio, vidio rotaciona svjetla i hitnu pomoć, kao i povrijeđene osobe.

Šećo Smajlović rekao je da je u februaru 2016. godine radio kao čuvar u hotelu Casa Grande, koji se nalazi u Aleji na Ilidži. On je objasnio kako je kancelarija u kojoj je boravio bila okrenuta prema Vrelu Bosne.

- Radio sam, bio sam u toj kancelariji, vidio sam samo rotaciono svjetlo. Izašao sam iz te kancelarije, ima predsoblje - kazao je svjedok, objasnivši kako je vidio policiju i Hitnu pomoć, kao i unošenje nosila u vozilo Hitne pomoći, nakon čega je ono otišlo.

Smajlović je rekao kako je, nakon desetak minuta, ponovo došla Hitna pomoć te je vidio dvije osobe kako vode jednu osobu. Objasnio je da je sve gledao sa udaljenosti od otprilike 50 metara, te da nikako nije izlazio van hotela. Dodao je da tu noć nije čuo nikakve zvukove van hotela.

- Vidim, bio blokiran put sa obje strane - naveo je svjedok, dodavši kako hotel u tom periodu nije radio, te nije bilo struje, osim jednog produžnog kabla, i da videonadzor nije radio.

Objasnio je kako su par dana poslije u njegovu kuću došle dvije osobe u civilu, koje su ga ispitale, te im je on ispričao sve što je i sada rekao.

Za prikrivanje dokaza sudi se Zijadu Mutapu, njegovoj kćerki Alisi Ramić (ranije Mutap), tadašnjem šefu Odsjeka za saobraćajne istrage Hasanu Dupovcu, policajcu Josipu Bariću i radniku hotela Muameru Ožegoviću.

Svjedokinja Sanela Hasanbegović izjavila je kako je zaposlena u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), u Odsjeku za kriminalističke i seksualne delikte, te da je tužilac Tužilaštva Kantona Sarajevo Meris Ćato kontaktirao Odsjek i zatražio da neko dođe u Tužilaštvo, a nakon što je Hasanbegović zajedno s kolegom otišla, on ih je upoznao s događajem od 8. februara i tom prilikom kazao da "nije siguran na način kako se događaj odigrao".

Ona je rekla da je tada vidjela Alisu Ramić (ranije Mutap), koja je imala zavoje oko glave i djelovala je zbunjeno.

Hasanbegović je pričala na koji način se odvijala istraga. Kazala je da je prisustvovala pregledu vozila "clio", zelene boje, i radila na prikupljanju videonadzora, kao i analizi mobilnih telefona, te komunikaciji sa oštećenima. Objasnila je proces hapšenja Ljube Seferovića, kojem je suđeno za nesreću u kojoj je stradao Memić i koji je na kraju pravosnažno oslobođen optužbi.

Prema njenim riječima, tokom obdukcije Dženana Memića, bila je prisutna ispred prostora u kojem se vršila obdukcija, zajedno sa optuženim Hasanom Dupovcem, kolegom Edinom Grabovicom, dok je Olga Vukša bila unutar zgrade.

Objasnila je kako je Dupovac prilikom obdukcije ušao na nekoliko minuta, da bi predao baterijsku lampu koja im je bila potrebna.

- Kolega Dupovac je unio tu baterijsku lampu i zadržao se minutu, dvije, tri - rekla je Hasanbegović, dodavši kako je Vukša insistirala da Dupovac ide na obdukciju s njima.

Na upit odbrane da li je Dupovac izašao prije završetka obdukcije, svjedokinja je kazala da jeste i da su sve informacije dobili nakon obdukcije. Odbrana je upitala da li se dešavalo da se u jednom predmetu preklapaju dva odsjeka, a svjedokinja je rekla da se to dešavalo često.

Nastavak suđenja je zakazan za 22. septembar, piše Birn.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...