RASTE PROIZVODNJA ORUŽJA I MUNICIJE: Prihod vojne industrije Federacije BiH u 2021. godini iznosio 358 miliona maraka

Prošle godine su privredna društva namjenske industrije u ostvarila dobit od 25.225.684 KM, što je za 46 posto više u odnosu na godinu ranije.

  • Ekonomija

  • 15. Sep. 2022  15. Sep. 2022

  • 2

Prihod namjenske industrije Federacije Bosne i Hercegovine prošle godine je iznosio 358,3 miliona KM, što je za 38 posto više u odnosu na 2020. Donesena je odluka koja se odnosi na plate u sarajevskoj kompaniji Zrak.

Iz Vlade FBiH saopćeno je da je na današnjoj sjednici usvojen izvještaj entitetskog Ministarstva energije, rudarstva i industrije o prošlogodišnjem poslovanju kompanija namjenske industrije.

Zaduženi su nadzorni odbori i uprave kompanija Zrak, Binas i Pretis da u što kraćem roku organizuju održavanje skupština, u skladu sa Zakonom o privrednim društvima, na kojima će obavezno biti razmatrani izvještaji o poslovanju za prošlu godinu.

Resorno ministarstvo je zaduženo da i dalje prati i analizira stanje u namjenskoj industriji te Vladi FBiH predlaže mjere i aktivnosti za realizaciju planova za ovu godinu i ostvarenje ciljeva u skladu sa strategijom razvoja namjenske industrije i akcionim planom za period od 2012. do 2022. godine.

U informaciji je navedeno da je ova industrijska grana prošle godine ostvarila ukupan prihod od 358.306.798 KM i on je za 38 posto više nego godinu ranije. Prihod ostvaren od izvoza iznosio je 280.802.785 KM, što je rast za 51 posto u odnosu na 2020.

Prošle godine su privredna društva namjenske industrije u ostvarila dobit od 25.225.684 KM, što je za 46 posto više u odnosu na godinu ranije. U ovim kompanijama je na 31. decembar 2021. bilo 3.770 zaposlenih, što je povećanje za 0,02 posto.

Entitetska vlada je prihvatila informaciju resornog ministarstva o odobravanju sredstava za prevazilaženje trenutne situacije u kompaniji Zrak. Ovo ministarstvo je zaduženo da, shodno raspoloživim sredstvima na računu Posebnog fonda Razvojne banke FBiH, za narednu sjednicu vlade pripremi odluku o izdvajanju 110.000 KM za isplatu plata radnicima Zraka, saopćili su iz Vlade FBiH.

Podsjećamo, ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić (NiP) je prošle sedmice pozvao entitetsku vlast da kantonalnoj vlasti preda ili proda Zrak, a za šta smatra da je način da se riješe problemi u ovoj kompaniji. Sindikat je to podržao, dok je direktor Zraka Nedžad Koldžo izjavio da to nije moguće uraditi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...