ZAKAZANA SJEDNICA: Ustavni sud BiH iduće sedmice odlučuje o kontroverznom Zakonu o nepokretnoj imovini RS-a

Podnosioci zahtjeva su šest delegata iz Parlamentarne skupštine BiH, odnosno cijeli Klub Bošnjaka u Domu naroda i Zlatko Miletić.

  • Vijesti

  • 16. Sep. 2022  

  • 0

Naredne sedmice, tačnije u četvrtak, bit će održana 130. Plenarna sjednica Ustavnog suda BiH na kojoj je prva tačka ocjena kompatibilnosti Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti.

Riječ je o zahtjevu šest delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH za ocjenu kompatibilnosti Zakona o nepokretnoj imovini RS-a koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti.

Sporni Zakon je trebalo da stupi na snagu 13. aprila ove godine međutim visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt je dan ranije suspendirao zakon i donio odluku o njegovom neprovođenju dok Ustavni sud BiH ne da stav o tom pitanju.

Podnosioci zahtjeva su šest delegata iz Parlamentarne skupštine BiH, odnosno cijeli Klub Bošnjaka u Domu naroda i Zlatko Miletić.

U ime Kluba delegata bošnjačkog naroda u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Dževad Mahmutović je Ustavnom sudu BiH podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini RS-a.

Mahmutović je nakon podnošenja zahtjeva za ocjenu naveo da je RS više puta pokušala uzeti državno zemljište te da postoji više odluka Ustavnog suda BiH upravo po tom pitanju. On izražava skepsu prema trenutnoj situaciji jer, kako kaže, Ustavni sud BiH u posljednje vrijeme koči slična pitanja.

Mahmutović je tada pozvao rukovodstvo bh. entiteta RS da se sjedne za stol i pokuša dogovoriti Zakon o državnoj imovini.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...