OŠTRA REAKCIJA IZ BRUXELLESA: Christian Schmidt je potpuno nekvalificiran za posao visokog predstavnika, neodgovorno je da nema reakcije na poziv Željani Zovko…

Osim Čalić, na okrugli stol pozvana je i jedna od najglasnijih zagovornica etničke podjele BiH kroz usvajanje segregacijskog Izbornog zakona, hrvatska europarlamentarka Željana Zovko. 

  • Mini market

  • 17. Sep. 2022  

  • 3

Nijemac Christian Schmidt je potpuno nekvalifikovan za posao visokog međunarodnog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu i samo to dokazuje, poručio je Toby Vogel, analitičar Vijeća za demokratizaciju politike. 

Vogelova reakcija uslijedila je na najavu okruglog stola koji organizira Njemačko društvo za vanjsku politiku (DGAP) i mladi te organizacije pod nazivom "BiH: Izgledi nakon izbora“.

Podsjetimo, u diskusiji će osim Schmidta učestvovati i Marie-Janine Čalić, profesorica historije na Univerzitetu Ludwig Maximilian u Munchenu.

U septembru 2021. godine na jednom skupu u Njemačkoj Čalić je govorila i o Srebrenici.

"Nacionalistički orijentirani Bošnjaci su od Srebrenice napravili 'izabranu traumu'. Srebrenica takvima do danas služi kao argument da 'kategorički isključe podjelu vlasti i pomirenje sa Srbima'. 

Također je govorila i o nametnutim izmjenama Krivičnog zakona BiH kojim se kažnjava i zabranjuje negiranje genocida, te se zapitala kako će Schmidt provesti taj zakon.

Na istom skupu učestvovao je i visoki predstavnik Schmidt, a video njegovog obraćanja je obrisan. 

Osim Čalić, na okrugli stol pozvana je i jedna od najglasnijih zagovornica etničke podjele BiH kroz usvajanje segregacijskog Izbornog zakona, hrvatska europarlamentarka Željana Zovko. 

Povodom događaja na kojem će Schmidt biti sa onima koji relativiziraju genocid i žele podjelu BiH, Vogel je napisao: "Nijemac Christian Schmidt je potpuno nekvalifikovan za posao visokog međunarodnog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu i samo to dokazuje. Ne očekujem bolje od njega. Ali, neodgovorno je da na DGAP-eov poziv Željani Zovko nema reakcije", poručio je Vogel.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...