SUSRET NA VISOKOM POLITIČKOM NIVOU U SARAJEVU: Krišto se Orbanu požalila na Schmidtovo nametanje Izbornog zakona

Krišto je zahvalila Orbanu i mađarskoj diplomatiji na snažnoj i bezrezervnoj podršci evropskom putu naše zemlje.

  • Politika

  • 04. Apr. 2024  

  • 2

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto razgovarala je danas u Sarajevu s premijerom Mađarske Viktorom Orbanom o unapređenju bilateralne saradnje i evropskom putu BiH.

Tokom susreta je rečeno da je bilateralna saradnja prijateljskih zemalja dobra i da postoji značajan prostor i potreba za povećanjem robne razmjene. Pozdravljen je rad Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju između Bosne i Hercegovine i Mađarske.

Krišto je zahvalila Orbanu i mađarskoj diplomatiji na snažnoj i bezrezervnoj podršci evropskom putu naše zemlje.

Dodala je da odluka Evropskog vijeća predstavlja i potvrdu zajedničkog prijateljstva Mađarske i BiH, te napora i predanosti koji su doveli do postizanja potrebnog stepena usklađenosti s kriterijima za članstvo u EU.

Kazala je i da je BiH otvaranjem pristupnih pregovora otvorila novo poglavlje evropske budućnosti, ali da predstoji posao na kojem će se morati raditi intenzivno. Krišto je dodala da nametnuta intervencija visokog predstavnika u BiH znatno otežava daljnji proces usklađivanja s evropskim standardima.

"Vrlo je bitno da sva rješenja, ne samo kada je u pitanju izborno zakonodavstvo, kao posebno bitno pitanje za BiH, nego i sva druga, moraju biti rezultat unutrašnjeg dijaloga i dogovora, odnosno ta pitanja moraju se rješavati unutar naših institucija, uz poštovanje demokratskih načela i vladavine prava", istakla je Krišto.

Naglasila je da su institucije BiH pokazale u prethodnih godinu dana rada da su sposobne same donositi zakone i propise, "što jasno pokazuje i statistika rada Vijeća ministara BiH".

Krišto je pocrtala da je "ovo što je učinjeno s nametanjem Izbornog zakona najpogubnije upravo za Bosnu i Hercegovinu".

"Ipak mi i u ovakvim izazovnim trenucima moramo ostati fokusirani na naš zacrtani put i naša predanost evropskim vrijednostima ne smije biti poljuljana ovakvim ili sličnim intervencijama", dodala je Krišto.

Također je naglasila da je potrebno sačuvati fokus na reformama i napretku prema EU, uz istovremeno jačanje institucija i demokratskih procesa, a sve kako bi se osigurala trajna stabilnost i prosperitet za BiH.

Na kraju susreta istaknuto je da se treba nastaviti s dobrom ekonomskom saradnjom između BiH i Mađarske, naročito u oblasti poduzetništva.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...