BOLJE OD OČEKIVANOG: Izvoz BiH povećan 35,8 posto!  

Najveći porast izvoza, prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, zabilježen je kod proizvoda šumarstva, građevinske stolarije, rezane građe i elementi, ploča i furnira. 

  • Ekonomija

  • 20. Sep. 2022  20. Sep. 2022

  • 2

U periodu januar-avgust bh. izvoz je iznosio 11,89 milijardi KM, što je za 35,8 posto više nego u istom razdoblju 2021. godine. 

Pokrivenost uvoza izvozom u prvih osam mjeseci tekuće godine, iznosila je 64,2 posto, dok je vanjskotrgovinski robni deficit dostigao iznos od 6,63 milijarde KM.U ovom periodu, Hrvatska je bila glavno izvozno tržište za bh. robe, a plasman u ovu zemlju za osam mjeseci ove godine iznosio je 1,77 milijardi KM. BiH i Hrvatska imaju prilično uravnoteženu trgovinsku razmjenu s obzriom da je uvoz iz Hrvatske bio tek nešto veći, 1,82 milijardi KM. Njamačka je na drugom mjestu po obimu bh, izvoza, uz važnu napomenu da je trgovinska razmjena BiH i Njemačke također prilično izbalansirana.  

Najveći porast izvoza, prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, zabilježen je kod proizvoda šumarstva, građevinske stolarije, rezane građe i elementi, ploča i furnira. 

Izvoz ovog sektora (u prvih šest mjeseci) iznosio je 926,3 miliona KM što je za 171,7 miliona KM ili 23 posto više od izvoza u istom periodu prošle godine. Namještaj je u ukupnom izvozu učestvovao sa 37 posto i iznosio je 344,7 miliona KM, odnosno 4,2 miliona ili jedan posto manje u poređenju sa prvim polugodištem lani. Od namještaja, najviše su se izvozila drvena i tapacirana sjedala, namještaj za dnevne sobe i trpezarije, zatim drveni namještaj za spavaće sobe i ostali drveni namještaj. 

Blizu 90 posto izvoza drvne industrije realizirano je na top 20 izvoznih tržišta, među kojima su Njemačka, Hrvatska, Italija, Srbija, Slovenija, Austrija, Holandija, Francuska.. 

Važan trgovinski adut BiH bila je i električna energija. Bosna i Hercegovina je jedina zemlja u regiji koja ima viškove i koja obilato izvozi električnu energiju, a samo u prvom polugodištu ove godine po ovom osnovu utrženo je 701,4 miliona KM, prema podacima Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine. 

BiH je ovaj strateški proizvod najviše prodavala susjedima - u Srbiju je ostvaren izvoz vrijedan 307,1 miliona KM, a u Hrvatsku 210,8 miliona KM. 

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...