SONJA BISERKO: "Putin nije spreman da se suoči sa svojom promašenom i poražavajućom politikom"

Na generalnoj skupštIni UN, napominje ona, velika većina zemalja članica optužila je Rusiju za agresiju i povredu 5. člana Povelje UN.

  • Regija

  • 21. Sep. 2022  21. Sep. 2022

  • 0

Fijasko ruske vojske na ratištima Ukrajine ogolio je sve slabosti ruske vojske, od aljkavosti, nemotivinisanosti, loše organizacije, do korumpiranosti ruskog vojnog vrha – kaže za Danas Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.

U osvrtu na jutrošnji nastup predsjednika Rusije, u kojem je prijetio trećim svjetskim ratom i nuklearnim oružjem, Biserko kaže da se fama o ruskoj vojnoj nepobjedivosti istopila pred ukrajinskim otporom i željom da se otrgne iz ruskog zagrljaja.

"Putinu nije pomogao ni samit u Samarkandu, gdje je od svojih „saveznika“ dobio jasnu poruku da ne ide dalje. Recep Tayyip Erdogan poručuje, nakon tog sastanka, da treba naći „dostajanstven put ka izlasku“. Nasuprot Putinovim tvrdnjama da Zapad radi na razbijanju Rusije, mnoge zemlje se upravo pribojavaju takvog raspleta aktuelne situacije", ističe Biserko.

Na generalnoj skupštIni UN, napominje ona, velika većina zemalja članica optužila je Rusiju za agresiju i povredu 5. člana Povelje UN.

"Nelegitimna promjena granica otvara prostor za brojne nove konflikte i Putinovoj tvrdnji da nisu sve zemlje suverene, kao i pravu suverenih zemalja da kolonizuju svoje susjede, poput Ukrajine. Njegovo obraćanje naciji u ranim jutarnjim satima je očajnički potez da spase stanje na terenu kakvo je bilo prije 24. februara. Umjesto da realno sagleda situaciju, Putin je optužio Zapad da želi uništenje Rusije. Odluka o mobilizaciji 300.000 rezervista je takođe opasna, jer su već, kako javljaju neki mediji, rasprodate sve avionske karte iz Moskve za Jerevan, Tbilisi i Istanbul. Doći će do novog talasa emigracije iz Rusije i to mlađeg stanovništva. Činjenica da su do sada mobilisani uglavnom mladići iz etničkih zajednica koje žive u Ruskoj Federaciji takođe stvara tenzije i mogućnost za pobunu. Do sada je, po nekim procjenama, poginulo 50.000 ruskih vojnika", kaže Biserko. 

Odluka o referendumu u dvijema samoproglašenim republikama je takođe nelegitimna, smatra ona, kao i pokušaj je da se realizuje bar dio njegovog plana s početka invazije.

"Svijet neće priznati njihovo priključivanje Rusiji, kao ni Ukrajina koja je odlučna da vrati sve teritorije pod svoju kontrolu. Referendum će, kako ističu u Kijevu, samo otežati pregovore. Sve ovo ukazuje na to da Putin nije spreman da se suoči sa svojom promašenom i poražavajućom politikom, ne samo prema Ukrajini, nego i u Rusiji. Rusija je ovim ratom već izgubila status važne i respektabilne vojne sile i stvorila je uslove za scenario (koji pripisuje Zapadu) za njen raspad", kaže Biserko.

Prema njenim riječima, ova situacija može se razriješiti na dva načina – pregovorima ili iracionalnim odlukama  koji svijet uvodi u krajnje opasnu situaciju.

"Ukoliko se Putin odluči za oružje ili, kako je rekao, „mi imamo oružje s kojim možemo odgovoriti na sve izazove“ to znači da njegovo bliže okruženje nije spremno da mu se suprotstavi i spriječi takav samoubilački potez", zaključuje Biserko. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...