"SB" NA PRESS-u KANTONALNOG PREMIJERA EDINA FORTE: Vlada KS daje po 100 KM za 43 hiljade najugroženijih zbog poskupljenja energenata (FOTO)

Forto je objasnio da je ovom mjerom obuhvaćeno oko 43 hiljade građana KS, među kojima je 39 hiljada osoba koje imaju najnižu penziju, dvije i po hiljade korisnika socijalne pomoći i hiljadu i po osoba iz boračke populacije.

  • Vijesti

  • 22. Sep. 2022  

  • 3

Vlada Kantona Sarajevo subvencionirat će poskupljenje energenata za novembar i decembar, saopćio je danas na konferenciji za medije premijer KS Edin Forto.

- Imajući u vidu poskupljenje energenata i krizu koja se može dogoditi ove mjere nisu konačne. Vlada zadržava pravo da u trenutku ako bude potrebno uradimo još neke mjere. U odsustvu sistemskih mjera sa federalnog nivoa odulučili smo sami donijeti ove mjere. Za novembar i decembar ćemo subvencionirati poskupljenje troškova za najugroženije kategorije - kazao je premijer Forto.

Objašnjava da je ovom mjerom obuhvaćeno oko 43 hiljade građana KS, među kojima je 39 hiljada osoba koje imaju najnižu penziju, dvije i po hiljade korisnika socijalne pomoći i hiljadu i po osoba iz boračke populacije.

- Ukupno 43 hiljade građana će dobiti pomoć kako bi premostili zimu. Jasno je da je inflacija i kriza koja se može desiti uvezena u Bosnu i Hercegovinu i niko u BiH nije imao veliki utjecaj na nju, ali odgovornost vlasti je da višak prihoda koje se inflacijom stvaraju u budžetu preusmjere tamo gdje to treba - kazo je Forto.

Naglasio je da je Vlada KS putem robnih rezervi nabavila značajne količine alternativnog govora u slučaju da dođe do prekida snabjedvanjem.

Ministrica za rad, socijalnu politiku i raseljena lica KS Ivana Prvulović ističe kako su smatrali da su stanovnici treće životne dobi najugroženiji i da su im zbog toga odlučili dati podršku.

Istakla da je da će penzioneri i ostale osobe koje budu uključene u subvencioranje dobiti po 100 maraka uz prihode u novembru i decembru.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...