ŽESTOK OKRŠAJ BEĆIROVIĆA I IZETBEGOVIĆA PRED KAMERAMA: "Kada sam ja to radio Denise!? Biden je odobrio da se pošalje vojna pomoć BiH i sada se neko ljuti što sam..."

Kandidati za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, Denis Bećirović, potpredsjednik SDP-a i Mirsad Hadžikadić, predsjednik Platforme za progres, gostovali su na Federalnoj TV gdje su govorili u vezi s vanjskom politikom BiH, dijaspori, ali i izazaovima u današnjem svijetu.

  • Vijesti

  • 22. Sep. 2022  22. Sep. 2022

  • 4

Kakva je vanjska politika BiH?

Bećirović: Zar mislite gospodine Izetbegoviću da je dobro da se svađate sa zapadnim ambasadama?

Izetbegović: Kad sam se ja svađao sa zapadnim ambasadama? Biden je odobrio da se pošalje vojna pomoć BiH kao i Ukrajini i sada se neko ljuti što sam kazao da smo se prebrojali. Naravno da smo se prebrojali Denise. Ako će se zbog toga ljutiti američka ambasada neka se ljuti.

Bećirović: Mi imamo Oružane snage i policijske strukture koje će nas braniti. Mi imamo sisteme koji će nas braniti.

Izetbegović: Jako je oboren prag onoga šta smije Bošnjak izgovoriti u odnosu na ono što smije izgovoriti Hrvat ili Srbin. Kad govorim o razvijanju namjenske industrije svi govore da prijetim ratom, a oni nabavljaju avione i dronove. Mene neće ušutkati. Ja ću upozoravati svoj narod da mora biti jak. Nemojte mene učiti kako da pravimo državu.

Bećirović: Ja sam o tome govorio četiri godine.

Izetbegović: Vi ste govorili, a mi smo 30 godina pravili državu.

Hadžikadić: Mi nemamo jednu spoljnu politiku nego tri. Politike se zalažu za interese stranaka. Vidio sam ambasadore koji nisu znali govoriti jezik, nisu nikada radili na povezivanju privreda. Dijaspora je ostavljena sam sebi i ovaj uspjeh u SAD-u je uspjeh naše zajednice tamo, a ne nečega što je uradio neko u BiH.

Izetbegović: Dijaspora je ostavljena sama sebi. Trideset noći sam proveo po svjetskim hotelima ubjeđujući dijasporu da samo izađu da glasaju. Dijaspora nije ostavljena sama sebi.

Hadžikadić: Tačno je da ste vi to radili posljednjih 30 dana, ja to radim od 2018. I sam sam bio dio dijspore. Dijspora nije dobrodošla. Najveći resurs BiH su ljudi, mi imamo pola naših ljudi koji su školovani, imaju jake veze, znaju jezike i mi im ne dajemo priliku. Ne kažem da je to odgovornost SDA ili SDP-a, nego je to naša zajednička odgovornost.

Bećirović: Mi moramo stvari urediti sistemski, da Vijeće ministara usvoji zakon o dijaspori. Ja sam u svom programu planirao da formiramo poseban savjet za dijasporu pri Predsjedništvu.

Izetbegović: Ja sam apelacijom spasio 700.000 državljanstava iz RS. Vrlo ću rado sarađivati sa Hadžikadićom koji ima dobre veze i svijest kad govorimo o ovoj stvari. Ako pobijedim pozivam vas na kafu.

Dokle ćemo imati soliranja u Predsjedništvu, imamo li jasan kurs kuda idemo?

Izetbegović: Mislim da je besmisleno pitanje. Znamo kurs – NATO i EU. Samo solira Dodik, šta ja mogu tu? Njega treba zaustaviti jer pravi ogromne probleme, tjera investicije, pravi incidente. Radi protustavne referendume i negira genocid. Pravosuđe ga se boji. Ne možemo sa ovako mlakim pravosuđem da ga kontrolišem. Neka me izvinu Amerikanci, crna lista je ništa. Dok ginu mladi Ukrajinci on je sa Putinom. Ne može to zaustaviti Bakir i SDA.

Bećirović: Strateški vanjsko-politički prioriteti su EU i NATO. To nije samo proklamacija nego moramo cijelo društvo prilagođavati tim standardima. Razlika u određenim gledanjima između mene i Izetbegovića je što ja mislim da se za NATO pitaju državni organi, dok Izetbegović govori da pojedini narodi to odlučuju.

Izetbegović: Kad sam ja to kazao?

Bećirović: Rekli ste da ako Srbi neće ne možem onda u NATO.

Izetbegović: Ja sam kazao da se ne možemo kretati ubrzano NATO putem kad imamo otpore koje radi Dodik. Izvučen je neki naslov od prije 10 godina.

Bećirović: Nije od prije deset nego iz 2019. Državni organi su odlučili da idemo u NATO. Imamo ustavnu zakonsku obavezu da radimo aktivnosti ka NATO-u.

Izetbegović: Prije četri godine smo mi zaustavil ulazak Dodika i SNSD-a u vlast dok se nije usvoji NATO-a Akcioni plan.

Gospodine Hadžikadiću, kako što hitnije pod sigurnosni kišobran?

Hadžikadić: Suštinsko pitanje je gdje će BiH. Erdogan je bio ovdje i zasmetala mi je izjava zašto će vam Zapad. Mi smo mala država da znamo da je tehnologija i demokratija superirna na Zapadu, da su nam oni prijatelji u ovom momentu. Isto tako ne možemo napustit Istok. Ne možemo od Rusije napraviti neprijatelja, svakako ni od Turske… novi svjetski poredak svakako dolazi. Mi smo ključ mira i sigurnosti u regiji, možda i u Evropi.

Izetbegović: Ja se ne sjećam takve izjave Erdogana. Turska je pretendent za EU, ali i članica NATO-a. Ni govora nema da se okrećemo od Zapada. Što se tiče NATO-a, ako se nastavi ovakav rad Dodika moguće je da osvanemo jednog dana u NATO-u, da se aktivira Akcion plan za članstvo. Ako se nastavi ova radikalizacija to se može desiti sutra, da osvane.

Bećirović: Turska je članica NATO-a. Nema sumnje da su prijatelji BiH, moramo voditi pametnu politiku uvijek imajući na umu naše vanjsko-političke ciljeve.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...