MILIONSKI PROJEKT U SRCU BOSNE: Kreće izgradnja Koridora 5C kroz industrijski kraj BiH...

JP Autoceste FBiH kao nositelj aktivnosti na izgradnji autocesta i brzih cesta u Federaciji BiH uredno i redovito servisira svoje obveze po kreditima.

  • Ekonomija

  • 23. Sep. 2022  

  • 0

Elmedin Voloder, direktor JP Autoceste FBiH, učestvovao je u panel diskusiji na temu “Globalna ekonomska kriza – Utjecaj na BiH i zemlje regiona” koja je u organizaciji “Biznis centar Jelah-Tešanj” danas održana u okviru 16. Međunarodnom sajamu privrede Tešanj – BiH 2022.

Govoreći o planovima izgradnje autoceste na Koridoru Vc prema sjeveru Federacije BiH, odnosno trasi koja prolazi kroz općine Tešanj, Maglaj i Žepče, direktor Elmedin Voloder je najavio značajne investicije i završetak autoceste od Zenice do Doboja do kraja 2025. godine.

Prioritet je do kraja godine potpisati dva ugovora, a to su Putnikovo brdo – Medakovo i Medakovo – Ozimice ukupne dužine 30 kilometara. Uskoro će biti raspisan i posljednji tender na sjevernom dijelu zemlje čime će cijeli taj dio biti u određenoj fazi gradnje. Radi se o poddionici Ozimice – Poprikuše dugoj 12,8 kilometara.

Dakle, u narednom periodu u ovom dijelu Federacije će se graditi tri dionice ukupne dužine od 42,5 kilometara, čija ukupna investicijska vrijednost iznosi 813 miliona eura.

Voloder se osvrnuo i na to da je došlo do značajnog rasta cijena građevinskog materijala na tržištu, čemu je doprinijela globalna ekonomska kriza.

– Pratimo stanje na tržištu, te na osnovu podataka Zavoda za statistiku FBiH priznajemo izvođačima radova po pitanju razlika u cijeni građevinskog materijala. Poskupljenja su oko 30% veća u odnosu na ranije cijene – izjavio je Voloder.

Naglasio je i da JP Autoceste FBiH kao nositelj aktivnosti na izgradnji autocesta i brzih cesta u Federaciji BiH uredno i redovito servisira svoje obveze po kreditima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...