RUSKI STAMPEDO NA BEOGRAD Stanovi se kupuju za keš, tamošnjem tržištu prijeti novi potres

Nedugo nakon što je u Ukrajini počeo rat, ruski državljani počeli su masovno dolaziti u Beograd. Njihova daleko bolja platežna moć od prosječnog građanina Srbije uslovila je tektonski potres na tržištu nekretnina: skakale su cijene najma, ali i kvadrata za kupovinu stana. Novi problem mogao bi da se javi poslije posljednje odluke Vladimira Putina o djelomičnoj mobilizaciji stanovništva.

  • Regija

  • 25. Sep. 2022  25. Sep. 2022

  • 2

Iako stručnjaci za nekretnine u Srbiji kažu da je još uvijek rano davati procjene, ali da su nezvanično upućeni o velikom broju ruskih državljana koji od srijede dolaze u tu državu, vlasnici privatnih nekretnina već sada vide razliku.

Jedna od menadžerica zadužena za izdavanje lanca privatnih apartmana na Voždovcu u Beogradu kaže da se apartmani zakupljuju na periode i duže od šest mjeseci. "To je pokazatelj da se ne žele vratiti tamo tako brzo", kaže sagovornica Nove.rs.

U zavisnosti od veličine ovih apartmana, opseg cijena je od 25 eura za najmanji do 120 eura za onaj sa najvećom kvadraturom.

„Oni se mahom opredjeljuju za one u kojima noć košta u prosjeku 60 eura, ali uvijek postoji opcija da vam booking da i blagi popust“, navodi sagovornica beogradskog portala.

Navodi i da je sinoć u apratman došao mladi Rus koji ima 27 godina.

„Stigao je sa ženom, samo što nije zaplakao. Radi kao IT stručnjak, ostaće duže od šest mjeseci“, kaže ona dodajući da u tom trenutku nije bilo slobodnih apartamana i da su gosti odlučili da čekaju u nekom hotela u centru grada.

Ističe i da u protekla dva dana, putnici iz Rusije stižu uglavnom noćnim letovima i do apartmana dolaze jako kasno.

„Sinoć je stigla djevojka stara 23 godine, sutra u 13.55 stiže cijela porodica sa troje djece, treba da ih sačekam“, navodi menadžerica voždovačkih apartmana.

Dodaje da je na raspolaganju sedam apartamana, od kojih će u četiri biti smještene ruske porodice.

„Ne znam šta da vam kažem. Svi su prilično očajni i uplašeni“, kaže sagovornica Nove dodajući da se cijene nisu mijenjale od posljednjeg "velikog dolaska" Rusa.

Uporedna analiza cijene najma stana prije i poslije prvog velikog dolaska Rusa:

Prije - Poslije

300-400 eura - 450-500 eura

700 - 800 eura 1000 eura

„Rusi čine većinu tražnje za stanovima i to ne samo u Beogradu, već i Novom Sadu. Ono što je bitno da podvučemo je da oni jesu uticali na skuplje zakupe i kvadrat jer im se prilično žuri i imaju više novca oda kupaca u Srbiji“, kaže Mitić.

Dodaje i da je interesovanje toliko, da se ovaj posljednji pik nakon proglašene mobilizacije još nije ni osjetio.

„Tržište je ograničeno brojem stanova koje može da ponudi. Cijene su nisu mnogo mijenjale od onog skoka iz marta ili aprila“, navodi Mitić.

Navodi i da ima nezvanične informacije o tome da je posebno poraslo interesovanje za kupovinom stanova i da je riječ o „keš kupovini“.

„Dok je broj kreditnih kupaca opao, ruski državljani su i dalje tu i uticaće da se cijena održi na visokom nivou“, kaže on.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...