PREDIZBORNA ANALIZA ADNANA ĆERIMAGIĆA: Bećirović ima pobjedu na papiru, ALI...

Ćerimagić je analizirao i distribuciju glasova birača SDA-u i SDP-u od 2006. do 2018. godine. 

  • Mini market

  • 25. Sep. 2022  25. Sep. 2022

  • 4

"Denis Bećirović na papiru ima potrebnu podršku za ulazak u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. Ali, kako glasovi idu u nove anti-SDA/SDP partije, glasači su skloni promjene mišljenja i iznenađenjima. Tako da pobjeda Bakira Izetbegovića ne može biti isključena, a neki su ubijeđeni da je izvjesna" , napisao je Adnan Adi Ćerimagić, viši analitičar Inicijative za evropsku stabilnost (ESI). 

Analizirajući distribuciju glasova kroz dva kandidata za sljedećeg člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda on je najprije naveo da su oba kandidata već bili u utrkama za ovu poziciju, ali se nikada nisu do sada direktno sučelili.

U dvije utrke Izetbegović je pobijedio. U jednoj, prije četiri godine, Bećirović je izgubio. Socijaldemokratska partija BiH koja ga je nominirala i danas tvrdi da je - pokraden. 

Ćerimagić je analizirao i raspodjelu glasova birača SDA-u i SDP-u od 2006. do 2018. godine. 

Iako je došlo do serije rasloka u obje stranke, one nisu samo čuvale svoje biračko tijelo, već su i povećale podršku. 

"Od 2006. do 2018. godine iz SDA je nastalo pet stranaka i sve su se borile za mjesta na kantonalnom, entitetskom i državnom nivou vlasti. Željko Komšić je, nakon što je napustio SDP 2013. godine, formirao DF. Na sve to, Radončićev SBB i Naša stranka formirani su nakon 2006. godine”, piše on dalje. 

Potom je analiziran učinak osam stranaka na općim izborima 2018. godine. 

Sve su one dobile ukupno 949.000 glasova i 124 mandata u parlamentima na nivou države, entiteta F BiH i kantona. 

“Odakle su ovi mandati došli, ako nisu uzeti SDA-u i SDP-u”, pita se Ćermagić. 

Dio odgovora, po njemu, dolazi iz činjenice da se povećao ukupni broj birača. Njih je 2018., u odnosu na 2006. godinu bilo više za 430.000.

"12 od 124 poslanička mjesta u parlamentima izgubile su SDA i SDP u tom periodu. Ali, odakle dolazi ostatak glasova i mandata", upitao je dalje Ćerimagić. 

On podsjeća na debakle nekih od nekada manje ili vide jakih partija. 

"Četiri stranke su od 2006. do 2018. godine ukupno izgubile skoro 700.000 glasova i 118 mandata u parlamentu. Stranka za BiH Harisa Silajdžića izgubila je čak 500.000 glasova. Sa 90 mandata u parlamentu 2006. pala je na 5. 2018. godine. Slična sudbina zadesila je Bosanskohercegovačku patriotsku stranku Sefera Halilovića i Narodnu stranku Radom za boljitak Jerka Ivankovića”.

Ćerimagić je potom zbrojio glasove na koje bi mogao računati Bećirović i potencijalno Izetbegovićeve: 

"Dok Izetbegović može računati samo na biračko tijelo SDA, Bećirović je uspio dobiti podršku 11 stranaka. One su - zajedno - 2018. godine u utrci za Federalni parlament osvojile više od 400.000 glasova. Hoće li on biti u stanju sačuvati ih", pita se viši analitičar ESI-a. 

“Mnogi stranci, ai domaći, žele ili se nadaju da će Bećirović pobijediti. 

Oni smatraju da bi njegova pobjeda vodila prema stvaranju vlade bez SDA (prenošenje iskustva iz Sarajevskog kantona na druge razine) i/ili označiti kraj ere vladavine Izetbegovića (množina). 

Ali...

Mnogi stranci, kao i domaće želje ili se nadaju da će Izetbegović pobijediti. 

Oni ga smatraju političarem koji bi bio u stanju napraviti poziciju koja bi bila temelj za reforme (izborne, ekonomske...), ali i biti više naklonjen postizanju teških kompromisa”, smatra Ćerimagić. 

(Politički.ba)

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...