INCIDENT NA MORU: Američka obalna straža uočila kineski i ruski pomorski konvoj u blizini svojih teritorijalnih voda...

Ovo nije prvi put da su brodovi kineske mornarice doplovili blizu voda Aljaske. Prošlog ljeta obalna straža u Beringovom moru i sjevernom Tihom okeanu naišla je na kineske brodove oko 80 km od Aleutskih otoka.

  • Svijet

  • 27. Sep. 2022  27. Sep. 2022

  • 2

Američka obalna straža primijetila je blizu otoka na Aljasci kineski i ruski pomorski konvoj, uključujući krstaricu s navođenim projektilima i razarač.

Dva druga broda kineske mornarice i tri broda ruske mornarice uočeni su u Beringovom moru u jednoj formaciji od 138 km od otoka Kiska, piše Sky News. Brod sa sjedištem u Honoluluu pratio je brodove prije nego što su razbili formaciju i razišli se. Zračnu potporu iz postaje obalne straže u Kodiaku pružao je C-130.

"Iako je jedinica djelovala u skladu s međunarodnim pravilima i normama, moramo osigurati da nema smetnji za američke interese u pomorskom okruženju oko Aljaske", rekao je Nathan Moore, zapovjednik Sedamnaeste oblasti američke obalne straže.

Incident se dogodio mjesec dana nakon što je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg upozorio na kinesko zanimanje za Arktik i sve veću vojnu izgradnju Rusije tamo.

Rekao je da je Rusija uspostavila novo Arktičko zapovjedništvo i otvorila stotine novih i bivših arktičkih vojnih lokacija iz sovjetske ere, uključujući dubokovodne luke i aerodrome.

Ovo nije prvi put da su brodovi kineske mornarice doplovili blizu voda Aljaske. Prošlog ljeta obalna straža u Beringovom moru i sjevernom Tihom okeanu naišla je na kineske brodove oko 80 km od Aleutskih otoka.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...