KO ODBIJE ČEKA GA NOVČANA KAZNA: Ovo su tri pitanja na koja građani Srbije moraju odgovoriti na popisu stanovništva...

U slučaju da građanin i tada odbije da učestvuje, lokalna popisna komisija obavijestiće Republički zavod za statistiku.

  • Regija

  • 27. Sep. 2022  

  • 1

Od 1. oktobra građani Srbije odgovarat će na 69 pitanja tokom popisa koji traje do kraja oktobra. Zakonska obaveza je da se u popisu učestvuje, au suprotnom su predviđene prekršajne prijave. 

Više podataka o broju stanovnika, domaćinstava i stanova znaćemo nakon oktobarskog popisa. Popisivači će na prva vrata pokucati već u subotu u 8 sati, a onima koji odbiju da odgovore na pitanja ili daju netačne ili nepotpune podatke prijeti i kazna od 20.000 do 50.000 dinara, javlja Radiotelevizija Srbije (RTS).

Oni koji ne budu kod kuće kada anketar dođe, mogu telefonom da dogovore termin za popis. Na sva pitanja, mora se odgovoriti tačno i potpuno. Ko ne želi, ne mora da odgovori na tri - o nacionalnoj pripadnosti, vjeroispovjesti i maternjem jeziku.

"Naš zadatak je da probamo da ih malo omekšamo, da im na  lijep način približimo važnost i svrhu popisa za naš grad, za našu državu i ako ni tada ne žele, mi ćemo se čuti sa instruktorima koji će kasnije sa komisijom ponovo izaći na teren i pokušati da objasne domaćinstvu zašto treba da daju svoje podatke", kaže Marta Miličić, popisivač u Kraljevu.

U slučaju da građanin i tada odbije da učestvuje, lokalna popisna komisija obavijestiće Republički zavod za statistiku. Slučaj odatle dalje ide u Prekršajni sud, a on može da dosudi i kaznu od 20.000 do 50.000 dinara.

"On vodi taj spor, koji na kraju se završava nekom kaznom ili onako kako presudu donese Prekršajni sud. Nama je ideja da motivišemo građane, da im objasnimo zašto je popis važan i da dobijemo njihove podatke, kazna je nešto što je krajnji aparat", ukazuje Petar Korović iz Republičkog zavoda za statistiku.

Popisivača koji je uporan i ipak zahtijeva odgovore na takozvana etnička pitanja takođe čeka kazna od 30.000 do 50.000 dinara.

U još tri slučaja predviđene su kazne za njih - ako poslove popisa ne obavljaju blagovremeno i na propisan način, ako ne vode računa o tačnoj obradi podataka i ako ne čuva tajnost svih prikupljenih podataka.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...