OSIGURAJTE DOVOLJNU KOLIČINU: Nedostatak ovog vitamina može izazvati srčane smetnje

Nedavno objavljena nova studija.

  • Zdravlje

  • 27. Sep. 2022  27. Sep. 2022

  • 0

Vitamin B12 važan je za održavanje nivoa energije i izdržljivosti. Kako bi osigurali dovoljnu količinu (2,4 mikrograma dnevno), dodajte u prehranu životinjske proizvode poput mesa, ribe, jaja i mliječnih proizvoda.

Nedavno objavljena studija u časopisu "Nutrients", otkriva odnos između nivoa vitamina B12 i lipidnog profila (vrste masti koje se nalaze u krvi).

Naučnici su pregledali 341 zdrave žene u dobi od 19 do 30 godina i prikupili podatke o njihovoj prehrani, fizičkoj aktivnosti i nivou vitamina. Ustanovili su da je nizak nivo vitamina B12 povezan s višim nivoom ukupnog holesterola, LDL (lošeg) i triglicerida.

Preporučena dnevna doza (RDA) vitamina B12 kod većine zdravih odraslih osoba iznosi 2,4 mikrograma (mcg) dnevno, ali trudnicama je potrebno malo više, 2,6 mcg.

Dobar način unosa B12 je prehrambeni kvasac. Ako osoba ima bolest srca ili je želi prevenirati, trebala bi pregledati svoj ukupni unos hrane, uključujući ne samo B12, već i koliko zdravih i nezdravih masnoća konzumira, prenosi Faktor.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...