SUTRA PROMOCIJA KNJIGE BISERE TURKOVIĆ: Autobiografsko djelo kroz koje će se čitaoci upoznati s do sada nepoznatim detaljima

Riječ je, kako primjećuju recenzenti, o izuzetno vrijednom, sadržajnom, detaljnom, dokumentovanom i jedinstvenom uvidu u životni put prve imenovane bilateralne ambasadorice Bosne i Hercegovine, diplomatkinje koja je obnašala najodgovornije funkcije u državi te žene koja je rame uz rame sa prvim predsjedavajućim Predsjedništva RBiH Alijom Izetbegovićem „učestvovala u pripremama za odbranu BiH, njenoj poslijeratnoj obnovi i borbi za izgradnju moderne evropske države“.

  • Kultura

  • 28. Sep. 2022  

  • 2

U prostorijama UNITIC poslovnog centra u Sarajevu sutra, četvrtak, 29. septembra, sa početkom u 14 sati bit će održana promocija knjige „Moj životni put - sjećanja, svjedočenja, dokumenti“ autorice dr. Bisere Turković, zamjenice predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i šefice bosanskohercegovačke diplomatije.

Prva ambasadorica

Knjigu je objavila izdavačka kuća „Dobra knjiga“ iz Sarajeva. 

Riječ je, kako primjećuju recenzenti, o izuzetno vrijednom, sadržajnom, detaljnom, dokumentovanom i jedinstvenom uvidu u životni put prve imenovane bilateralne ambasadorice Bosne i Hercegovine, diplomatkinje koja je obnašala najodgovornije funkcije u državi te žene koja je rame uz rame sa prvim predsjedavajućim Predsjedništva RBiH Alijom Izetbegovićem „učestvovala u pripremama za odbranu BiH, njenoj poslijeratnoj obnovi i borbi za izgradnju moderne evropske države“.

„Knjiga je, da tako kažem, sazrijevala dugo vremena kao moja želja da čitateljima pružim uvid, iz perspektive mog iskustva, pogleda, dokumenta i činjenica, u historijski važan period za Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane. Izuzetno sam ponosna što smo uspjeli, unatoč brojnim aktivnostima, vrlo izazovnom mandatu zamjenice predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministra vanjskih poslova BiH, da okončamo ovaj posao i da je knjiga ugledala svjetlo dana“, kazala je Turković u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Turković inače u ovom autobiografskom djelu otkriva brojne i vrlo zanimljive detalje iz svog života, počevši od odrastanja u porodici različitih vjera i nacionalnosti, preko odlaska i povrataka u ovu regiju i BiH u jeku uspješne karijere u Australiji, do brojnih drugih specifičnosti iz njezinog profesionalnog i privatnog života.

altFoto: Privatni album / Knjigu je objavila izdavačka kuća Dobra knjiga

Autentični dokumenti

Čitateljima će, kako se navodi u recenzijama, biti posebno zanimljivi brojni autentični dokumenti i transkripti iz sudbonosnog perioda prije potpisivanja Washingtonskog sporazuma te „do sada nepoznati uvid u borbu za pomoć stotinama hiljada raseljenih Bosanaca i Hercegovaca koji su pristizali u Hrvatsku“.

„Vjerujem da će biti značajan doprinos izučavanju tog perioda obnove i odbrane nezavisnosti Bosne i Hercegovine.  Posebno, kada je riječ o odnosima sa Republikom Hrvatskom, gdje sam imenovana za ambasadora, kao prva bilateralna ambasadorica uopće. Ima tu zanimljivih detalja, dokumenata, transkripata koje, uglavnom, objavljujem bez nekih pristrasnih komentara ili tumačenja“, istakla je ministrica Turković.

Mnogi čitatelji u BiH, dodala je, nisu do sada imali priliku upoznati se sa nekim od detalja koji su izneseni u ovom djelu.

Raduje me već sada veliki interes za knjigu koja će uskoro biti dostupna i na internet servisima kao i u knjižarama u BiH. Knjiga pokriva period do mog odlaska u Budimpeštu za ambasadora, ali i biografski dio o mojoj porodici, odrastanju, različitim identitetima, porijeklom koje se isprepliće i na određeni način određuje moj život i moju borbu za multetničku Bosnu i Hercegovinu koja traje i danas“, kazala je.

Važno je govoriti

Smatra da je izuzetno važno da što više govorimo, na bazi činjenica, vlastitih iskustava, dokumenata i historijske građe o ovom periodu koji je odredio ovu i buduće generacije u Bosni i Hercegovini.

Spominjem tu i neke važne osobe, pojedince, čije su uloge zaboravljene ili se o njima ne zna mnogo.  Dugo traje ta neka vrsta kampanje nametanja autocenzure, nekog ustručavanja da se istinito govori o onome što se događalo. Moj cijeli život, moja diplomatska praksa i filozofija se temelji na ubjeđenju da treba govoriti istinu! Tako sam radila čitav svoj život, tako sam radila kao ambasador, kao ministar i tako ću raditi do kraja života. U tom svjetlu je i ovo djelo, moja želja i moj pokušaj da iznesem istine i činjenice, koje možda nekome i neće biti po volji, ali je krajnje vrijeme da se suočavamo sa njima i da zajednički gradimo državu na temelju istine, uvažavanja i uzajamnog poštovanja prava“, zaključila je Turković u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...